36 van de 40

Meeste aardbevingen door gaswinning nog altijd in Groningen

Door Heleen Ekker··Aangepast:
© anpMeeste aardbevingen door gaswinning nog altijd in Groningen
RTL

Er waren vorig jaar opnieuw minder aardbevingen door gaswinning. Groningen blijft wel de provincie waarin de meeste aardbevingen plaatsvonden die werden veroorzaakt door menselijk handelen: 36 van de in totaal 40 gasbevingen in heel Nederland.

De afgelopen jaren neemt het aantal aardbevingen veroorzaakt door gaswinning steeds verder af. Dat blijkt uit het jaaroverzicht aardbevingen in Nederland van het KNMI. Vorig jaar waren er nog 62 aardbevingen, waarvan 43 door menselijk handelen in Groningen en 7 in andere delen van Nederland. 

Hoe de gaswinning voor aardbevingen zorgt, leggen we in de video hieronder uit. 

De zwaarste aardbeving in het afgelopen jaar was in het Groningse Garsthuizen, met een kracht van 2,2 op de schaal van Richter. Het KNMI meldde toen aanvankelijk dat het epicentrum bij Startenhuizen lag. Dat werd later gecorrigeerd naar Garsthuizen. 

Aardbevingen zijn pas voelbaar bij een magnitude boven de 1,5. Er waren in 2024 zes aardbevingen in Groningen die sterker waren.

Aardbeving met een kracht van 2.2 bij Gronings dorp Startenhuizen
Lees ook

Aardbeving met een kracht van 2.2 bij Gronings dorp Startenhuizen

Naast het grote Groningenveld zijn er nog veel andere gasvelden in Nederland. Ook daar vinden af en toe bevingen plaats. Afgelopen jaar was er een aardbeving bij Nieuw Annerveen in Drenthe, en drie bevingen bij kleinere gasvelden in Groningen. 

Gaswinning gestopt

De aardbevingenproblematiek heeft ertoe geleid dat besloten is om de gaswinning in Groningen stop te zetten. De meeste voelbare aardbevingen vonden plaats in de jaren 2011 en 2013. Sindsdien neemt het aantal af, al verschilt het aantal per jaar. 

Toch is het risico op aardbevingen in Groningen volgens het Staatstoezicht op de Mijnen voorlopig niet verdwenen. Daarom worden nog altijd huizen versterkt. Maar volgens de Groninger Bodem Beweging (GBB) gaat dit niet snel genoeg. Nog steeds wachten 22.000 Groningers op een veilig huis, stelt de GBB vandaag in een paginagrote advertentie. 

Platentektoniek

Naast de gasbevingen waren er vorig jaar zeven natuurlijke aardbevingen, veroorzaakt door wat platentektoniek wordt genoemd, een geologisch verschijnsel. Daarbij verschuiven delen van de aardkorst, waardoor spanning ontstaat die zich kan ontladen door een aardbeving. Deze aardbevingen vinden op grotere diepte in de aarde plaats, en zijn vaak niet te voelen.