Internetgrapjes

Koersen memecoins skyhigh in kielzog bitcoin: 'Blijft spielerei'

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / REX ShutterstockKoersen memecoins skyhigh in kielzog bitcoin: 'Blijft spielerei'
RTL

In het kielzog van bitcoin gaan ook koersen van andere crypto's flink omhoog sinds de verkiezingswinst van Donald Trump. Dat geldt zelfs voor crypto's die niets meer zijn dan een internetgrapje: memecoins vernoemd naar eekhoorns, dwergnijlpaarden en een hond.

De bekendste is misschien wel de dogecoin, vernoemd naar een strip over een hond op een raket. Deze crypto gaat al even mee en genoot al enige bekendheid. Dat is vooral te danken aan een grote fan: Elon Musk, de rijkste man ter wereld. 

Musk wordt, als het aan aankomend president Trump ligt, minister op een nog op te richten ministerie. De naam van dat ministerie? Department of Government Efficiency. Afgekort: doge. Met de naamsbekendheid van de crypto zit het dus wel goed.

Trump maakt Fox News-presentator defensieminister, ook Musk krijgt ministerie
Lees ook

Trump maakt Fox News-presentator defensieminister, ook Musk krijgt ministerie

De munt is na de Amerikaanse presidentsverkiezingen fors in waarde gestegen: dik 160 procent om precies te zijn. Een andere memecoin, Pepe, werd ruim 165 procent meer waard. En peanut the squirrel explodeerde al helemaal: die werd 2500 procent meer waard. Moo deng, nog een bekende memecoin, werd 200 procent meer waard.

Klinkt indrukwekkend, maar de waarde van deze crypto's is nog steeds dicht bij nul. "Uiteindelijk is het onzin, waar mensen in handelen om geld mee te verdienen of uit angst iets te missen", vat Bert Slagter samen. Hij volgt de cryptomarkt al jaren.

Gemaakt voor de lol

Memecoins zijn voor hem dan ook niets nieuws, ook al bevonden ze zich jarenlang in 'een uithoekje' van de cryptowereld. Dat ze onbekend zijn bij het grote publiek is niet zo gek, vertelt Slagter. "Ze zijn vooral gemaakt voor de lol."

Het gaat om de internethype of grap erachter. Zoals bij de PNUT, gebaseerd op het verhaal over peanut the squirrel: een tamme eekhoorn die door de autoriteiten in de staat New York werd gedood vanwege hondsdolheid. 

Dit leidde tot woede op social media, die zich vooral richtte op de Amerikaanse overheid en de regering van Joe Biden. Zelfs Donald Trump was er boos over, vertelde JD Vance, de beoogd vicepresident. Ook Elon Musk - weer hij ja - bracht de meme onder de aandacht van zijn volgers op zijn eigen X

Van dier naar meme

Dieren zijn vaker onderwerp van een meme en inspiratie voor een coin. Zoals een dwergnijlpaard uit een Thaise dierentuin, Moo Deng. Of Pepe de kikker, een andere favoriete meme van Trump. 

Sinds de verkiezingswinst van Trump is het aantal memecoins fors gegroeid, meldt de Financial Times. De reden voor het optimisme op beurzen is Trumps ommezwaai in denken over crypto's. 

Waar de aankomend president altijd fel tegen was, flirtte hij in de verkiezingscampagne openlijk met de sector. Deze hoopt op soepeler toezicht en regels. De benoeming van Paul Atkins als topman van de beurstoezichthouder SEC past in dat straatje. Hij staat bekend als voorstander van losse regels voor crypto's, schrijft de New York Times.

Dat gaf bitcoin vannacht het laatste zetje om de grens van 100.000 dollar voor het eerst te slechten. De koersen van crypto's zullen verder stijgen als soepeler beleid in de VS meer beleggers richting crypto zal lokken, verwacht de markt. 

Makkelijk te maken

Met memecoins is het helemaal fijn speculeren. Ze zijn makkelijk te maken. Je hebt er geen bedrijf dat winst maakt voor nodig, zoals met een aandeel. Of een betrouwbare reputatie als instelling of land, zoals bij een obligatie. 

Tijdens de vorige opleving van de cryptomarkt - in 2021/ '22 - kregen memecoins voor het eerst waarde, vervolgt Slagter. Samen met de opkomst van nft’s vonden crypto's hun weg naar populaire cultuur, vertelt hij. "Het ontsteeg de wereld van nerds en beleggers. Sporters en filmsterren verbonden hun naam eraan."

Digitaal eigendom

Nft's zijn de digitale eigendomsrechten op een uniek object. De aan de muur geplakte banaan die onlangs werd geveild is misschien wel het bekendste voorbeeld. Nft's zijn vastgelegd op de zogeheten blockchain, waar ook crypto's op simpel gesteld op draaien. 

De handel in nft's nam een vlucht tijdens de vorige bullmarkt - dat is beleggerstaal voor als koersen langere tijd stijgen. 

Dat lokt slimmeriken die inspelen op argeloze consumenten die daar graag een graantje willen meepikken. Het kunstmatig oppompen van een koers, al dan niet met behulp van celebrities, om deze vervolgens snel te verkopen. Deze tactiek wordt 'pump and dump' genoemd. 

De financiële markt manipuleren is van alle tijden. Een paar jaar geleden gebeurde dit met zogeheten meme stocks. Hoe dat in zijn werk ging, leggen we in de video hieronder uit. 

In het verleden is onder meer Kim Kardashian hiervoor aangeklaagd, voor haar rol bij het aanprijzen van 'ethereummax'. Van de bestaande memecoins is '99 procent' een gevalletje pump and dump, stelt Ilan Solot, een analist van Marex Solutions in het FT. "Het is een heel specifiek spel, waarbij je in- en uit moet stappen voordat anderen uitstappen", legt hij uit. 

Spielerei of culturele waarde

Datzelfde geldt nu voor memecoins. De koers kan nu in de lift zitten, maar het is moeilijk te voorspellen wat die over een tijdje doet. "Sommige memecoins komen op en zijn met een paar maanden ook weer weg, als een nachtkaars", zegt Slagter. Het zijn aan de ene kant uitwassen van de bullmarkt, legt hij uit. "Onzinnige spielerei."

Toch zit er volgens Slagter meer achter dan dat. "Je kunt ook zeggen: het is de vertolking van een cultuur. Jongeren zijn opgegroeid in een wereld met memes. Zij voelen dat haarfijn aan. En voor hen heeft het dus wel waarde", legt hij uit. 

De steeds grotere verwevenheid van crypto's met de echte economie brengt ook risico's met zich mee, vertelt Roland Koopman in onderstaande video.