Van seksbonus tot botte hork: de 10 meest spraakmakende ontslagzaken van 2024
Op straat gezet na het ontvangen van dickpics, het opsteken van een jointje na een directievergadering en een verrassende terugkeer op de werkvloer ondanks jarenlang bot gedrag. Ook afgelopen jaar schreef RTL Z regelmatig over opvallende ontslagzaken. Dit is de top 10 van de meest bizarre gevallen van 2024.
1. Dickpic is geen flirtpoging
Een Noord-Hollandse speeltuin die een medewerkster ten onrechte ontsloeg nadat zij seksueel getinte appjes - waaronder een dickpic – had gekregen van een bestuurder, moest begin dit jaar financieel bloeden. De werkgever zei de vrouw te willen ontslaan omdat zij disfunctioneerde, maar de Haarlemse kantonrechter maakte daar gehakt van. Volgens de rechter was vooral de werkgever schuldig aan de verstoorde arbeidsverhouding.
Zo zou de vrouw op een 'uitermate ongepaste' wijze onder druk zijn gezet om een week na een ziekmelding alweer aan de slag te gaan. Ook hekelde de rechter de manier waarop de organisatie de seksueel grensoverschrijdende appjes van de bestuurder had afgedaan als 'onhandige flirtpoging'. Als schadevergoeding voor het onterechte ontslag kon de vrouw een half jaarsalaris in haar zak steken. Samen met nog wat andere vergoedingen was dat goed voor zo'n 14.000 euro.
2. Seksbonus
Nog bonter dan de 'flirtende' speeltuinbestuurder maakte een verkoopdirecteur van een Brabants verfbedrijf het. Twee jaar geleden beschreef RTL Z al dat de destijds 60-jarige man was ontslagen omdat hij regelmatig - en ook tijdens werktijd - seks had met de vrouw van een ondergeschikte.
Destijds oordeelde de kantonrechter in Tilburg dat de directeur terecht zonder een cent ontslagvergoeding op de keien was geknikkerd. Dit jaar bleek dat de man vervolgens het lef had om zijn werkgever voor de rechter te slepen, om de nabetaling van een bonus te eisen. Ondanks zijn seksuele escapades gaf de rechter hem gelijk. De man kon ruim 74.000 euro opstrijken.
3. Geen cent na 'zere keel' tijdens kerstdrukte
Een keukenhulp van een restaurant die vorig jaar tijdens een drukke kerstavond zijn collega's in de steek liet door met 'een zere keel' te vertrekken, was het oneens met zijn daaropvolgende ontslag. Volgens de man was hij echt te ziek geweest om verder te werken, en had hij niet ontslagen mogen worden. Hij eiste zijn baan terug en achterstallig salaris, of anders een vette ontslagvergoeding.
De rechter dacht daar heel anders over, en gaf hem noch zijn werk terug, noch een vertrekpremie. Niet in zijn voordeel werkte, dat de man op zijn werk was gebleven tot vlak nadat de kerstgratificatie van 50 euro was uitgedeeld. Wat ook niet hielp, was dat hij direct na zijn vertrek was gaan solliciteren bij een ander restaurant.
4. Baan terug voor zieke concertbezoeker
Een andere zaak rond een ziekmelding pakte afgelopen jaar héél anders uit. Een Zeeuwse stellingmonteur die zichzelf ziek meldde met burn-outklachten en vervolgens een concert bezocht, verloor eveneens zijn baan. Zijn werkgever zei te twijfelen aan de ziekmelding, en hoorde bovendien van een bevriende arts dat 'iemand met een burn-out geen behoefte kan voelen om een concert te bezoeken'.
De kantonrechter veegde die argumenten van tafel, en benadrukte dat alleen een bedrijfsarts kan beoordelen of een werknemer wel of niet ziek is. De monteur kreeg zijn baan terug, en 13.000 euro aan achterstallig salaris en andere vergoedingen.
5. Ongeval op vakantie: baan kwijt en boete
Te laat terugkeren van vakantie kan ernstige gevolgen hebben. Daar kwam een 51-jarige Poolse medewerker van een scheepswerf in Overijssel dit jaar achter. De man wilde vier weken vakantie, maar kreeg er wegens drukte op de werf maar drie. Op vakantie kreeg hij echter een ongeluk, waardoor hij nekklachten had en zijn auto naar de garage moest. Daardoor was hij uiteindelijk een week te laat terug op zijn werk.
Voor zijn baas was dat genoeg reden om de man - na vijftien trouwe dienstjaren - op staande voet te ontslaan. De kantonrechter zette aanvankelijk een streep door dat ontslag, maar in hoger beroep oordeelde het hof anders. De man was niet alleen zijn baan kwijt, maar moest ook nog eens 9000 euro aan onkosten van zijn werkgever betalen.
6. Jointje na vergadering kost directeur de kop
Een directeur van een Nederlandse vestiging van een Amerikaans transportbedrijf raakte zijn goedbetaalde baan op een wel heel opmerkelijke manier kwijt. Na afloop van een online vergadering met zijn Amerikaanse collega's stak hij een jointje op, maar zette ook de camera van zijn telefoon weer aan. Daardoor was hij zichtbaar voor zijn vergadergenoten.
Zijn aanvankelijke verweer dat hij een sigaar rookte, kon niet voorkomen dat hij werd ontslagen. Maar daarmee nam de man geen genoegen. Voor de rechtbank wees de man erop dat zijn werkgever tijdens bedrijfsfeestjes ook het gebruik van alcohol toestond. Ook stelde hij te blowen wegens nekklachten, waarvan zijn werkgever op de hoogte was. Aardig geprobeerd, maar de Haarlemse kantonrechter liet het ontslag in stand.
7. Botte bottenchirurg keert terug
Ongewenst gedrag op de werkvloer neemt - ondanks alle recente aandacht voor dat onderwerp - niet of nauwelijks af, bleek uit onderzoek in november. Hoe moeilijk dergelijk gedrag is uit te bannen, werd ook duidelijk uit de trits gevallen die RTL Z afgelopen jaar beschreef. In het bijzonder uit een wel heel opvallende casus bij het Amsterdam UMC.
Bij dat academische ziekenhuis gedroeg een topchirurg zich tien jaar lang als botte hork, maar omdat hij zo goed was in zijn werk kwam hij daarmee weg. Uiteindelijk werd de arts, die is gespecialiseerd in botten en gewrichten, met akkoord van de kantonrechter toch ontslagen. In hoger beroep zette het gerechtshof daar echter weer een streep door. De chirurg mag na twee jaar betaald thuiszitten - kostenpost ruim een half miljoen euro - weer terugkeren. De zaak bewijst hoe moeilijk het voor werkgevers kan zijn om werknemers op ongewenst gedrag aan te spreken.
8. Bon gepakt, geen ton gepakt
Een andere veel voorkomende ontslagcategorie vormen de zogenoemde bagatelzaken. Dat zijn gevallen waarbij een relatief licht vergrijp verregaande consequenties heeft, zoals ontslag op staande voet. Het meest in het oog springende geval dit jaar was van een supermarktmedewerkster, die een statiegeldbon van 7,80 euro verzilverde en daardoor haar baan en recht op ww-uitkering verloor.
Volgens de vrouw had zij het bonnetje gevonden, volgens de supermarkt was de bon achterover gedrukt bij een klant. Maar voor de Utrechtse kantonrechter deed dat er uiteindelijk niet veel toe. Dat kwam omdat er in de bedrijfsregels duidelijk staat dat werknemers gevonden voorwerpen – waaronder emballagebonnen - moeten inleveren bij de bedrijfsleiding op straffe van ontslag. En als werkgevers kunnen bewijzen dat zij een duidelijk zero tolerancebeleid hanteren voor kleine vergrijpen, krijgen zij van de rechter vaak groen licht voor ontslag.
9. Intrappen huisdeur kost baas 17.000 euro
Een werkgever die in het midden van de nacht de huisdeur van een van zijn chauffeurs intrapte en hem daarna ontsloeg omdat hij daarna twee weken niet meer op zijn werk verscheen, moest daarvoor een fikse rekening betalen. En niet alleen voor het herstel van de deur.
De werkgever voerde aan dat hij zich zorgen maakte, nadat de chauffeur niet op zijn werk verschenen was. Ook benadrukte hij dat hij direct had aangeboden de schade te vergoeden. Desondanks oordeelde de rechter dat de chauffeur niet ontslagen had mogen worden. In plaats daarvan had de werkgever de zaak moeten proberen uit te spreken. Daarom moest het bedrijf de chauffeur, die zijn baan niet meer terug wilde, zo'n 17.000 euro aan ontslagvergoedingen en achterstallig salaris betalen.
10. Driekwart miljoen aan zorggeld verdampt
Een nog véél hoger prijskaartje hing er aan het uitrangeren van een zieke medewerker door het Antonius Ziekenhuis in Sneek. De zorginstelling moest een manager van het laboratorium aanvankelijk ontslagvergoedingen van één half miljoen euro betalen, omdat ze de vrouw op een zijspoor had gezet en onterecht had proberen te ontslaan.
Omdat de vrouw daarvoor al 3,5 jaar ziek had thuisgezeten, kwamen de totale kosten op één miljoen euro. In hoger beroep ging er ruim een kwart miljoen euro van de ontslagvergoedingen af, waardoor het totale prijskaartje werd verlaagd naar driekwart miljoen. Toch nog steeds veel (zorg)geld, dat het Friese ziekenhuis vast beter had kunnen gebruiken.
Zie hieronder hoe de 'augurkenkoning' Oos Kesbeke afscheid neemt van disfunctionerende werknemers. "Change your live."