Dure verkeersboetes leveren schatkist 100 miljoen meer op dan verwacht
Een meevaller voor de schatkist, maar een tegenvaller voor de verkeersovertreder: dit jaar wordt er voor ruim 100 miljoen euro meer aan boetes uitgeschreven dan eerder verwacht. Dat komt vooral doordat er relatief meer dure boetes worden uitgeschreven.
Dat blijkt uit de Najaarsnota van het kabinet, die onlangs is gepubliceerd.
102 miljoen extra
Op Prinsjesdag ging het kabinet er nog vanuit dat er dit jaar voor iets minder dan 800 miljoen euro aan boetes zou worden uitgeschreven. Op basis van de nieuwste gegevens gaat het kabinet nu uit van 102 miljoen euro meer.
Dat komt niet doordat er méér boetes worden uitgeschreven, maar vooral doordat de samenstelling van de boetes is veranderd. Om welke boetes het zoal gaat, is onduidelijk. Het ministerie reageerde nog niet inhoudelijk op vragen van RTL Nieuws. Wel is duidelijk dat er dus een verschuiving plaatsvindt naar meer dure boetes, en minder relatief goedkope.
(verhaal gaat verder onder de video)
Forse verhogingen
Met de nadruk op relatief, want de afgelopen jaren zijn de boetebedragen meerdere keren achter elkaar fors verhoogd. In 2023 gingen de bedragen al met ruim 8 procent omhoog, dit jaar kwam daar nog eens 10 procent bovenop. Tot chagrijn trouwens van zowel de Kamer, burgers, experts, de Raad van State én het Openbaar Ministerie.
Het OM wees er eerder in een rapport op dat het tot groeiend verzet kan leiden dat verkeersovertredingen inmiddels zwaarder beboet worden dan sommige geweldsmisdrijven. Zo is de boete voor parkeren op een invalidenplek inmiddels 490 euro, maar wordt mishandeling vaak afgedaan met een boete van 400 euro.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Eerder ook al bijgesteld
Maar volgens toenmalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz was de verhoging nodig om het begrotingsgat te dichten. En daarin is het ministerie dus met vlag en wimpel geslaagd.
In het voorjaar werden de geraamde inkomsten ook al fors omhoog bijgesteld, met 41 miljoen euro. In totaal komt er dus zelfs zo'n 140 miljoen euro meer binnen dan vorig jaar nog werd begroot, ondanks dat de tariefverhoging van 10 procent een paar maanden later werd doorgevoerd dan aanvankelijk gepland en er ook nog een aantal trajectcontroles tijdelijk zijn verwijderd vanwege wegonderhoud.
De verwachting is dat de komende jaren de boete-inkomsten voor de staat alleen maar verder gaan toenemen. Dat komt voornamelijk door het 'intensiveren van de geautomatiseerde verkeershandhaving'. Lees: meer flitsers en trajectcontroles. Ook stijgen de boetebedragen volgend jaar weer met 3,2 procent.
Op Prinsjesdag was de verwachting dat in 2026 voor het eerst het illustere bedrag van 1 miljard euro aan boetes wordt uitgedeeld.