Ook huishoudens dupe van vol stroomnet: duizenden in wachtrij voor aansluiting
Het overvolle stroomnet is voor bedrijven al jaren een kopzorg van jewelste. Een zwaardere aansluiting is vaak niet mogelijk en een nieuwe al helemaal niet. Inmiddels zijn ook huishoudens steeds massaler de klos. Duizenden huizen wachten inmiddels op een aansluiting.
Twee jaar geleden kon ieder huis nog gewoon een nieuwe of zwaardere stroomaansluiting krijgen, maar inmiddels staan 5000 tot 9000 huishoudens op de wachtlijst. Daarbij gaat het niet alleen om nieuwe aansluitingen voor nieuwe huizen, maar ook om zwaardere aansluitingen voor huishoudens die bijvoorbeeld een laadpaal, een warmtepomp of zonnepanelen willen.
70 weken
De wachttijd voor een nieuwe of zwaardere aansluiting kan in sommige gevallen nu oplopen tot 40 of in extreme gevallen zelfs 70 weken. Zo lang kunnen mensen vaak niet wachten.
Dat ondervindt Johan de Vries aan den lijve. Hij besloot om zijn hele huis onder handen te nemen om van een tochtig jarendertighuis een modern geïsoleerd nestje te maken. Zonnepanelen, inductiekoken een warmtepomp, het hele groene alfabet.
Daarvoor heeft hij ook een zwaardere netaansluiting nodig, maar tot zijn grote schrik moet hij nog tot ver in 2026 wachten voor de netbeheerder tijd heeft om de aanpassingen aan woning te doen.
Naast mijn stoel
Toen hem dat werd verteld aan de telefoon werd het even stil. "Bent u er nog?" werd er gevraagd aan de andere kant van de lijn. "Ja, ik ben er nog. Maar ik lig naast mijn stoel", herinnert De Vries zich het gesprek.
Het betekent concreet dat hij nog geruime tijd misschien niet al zijn duurzame apparaten kan gebruiken. Als het nodig is gaat De Vries voorlopig zelfs weer op gas koken. Een fikse domper.
Probleem te groot
Bij Netbeheer Nederland, de club van de netbeheerders, zien ze het met lede ogen aan, maar het probleem is nu eenmaal te groot. De zwaardere aansluitingen kunnen op sommige plekken niet gerealiseerd worden omdat er simpelweg te weinig mensen zijn om het werk te verrichten, vertelt woordvoerder Theo Scholte. In de sector werken nu zo'n 25.000 mensen. Dat zouden er 50.000 moeten zijn.
Het probleem wordt niet alleen veroorzaakt door het schreeuwende tekort aan personel. Het heeft ook alles te maken met het stroomnet dat de stroomvraag niet aankan. Daardoor moeten er op sommige plekken ook nieuwe transformatorhuisjes gebouwd worden in de wijken waar bijvoorbeeld mensen laadpalen willen neerzetten. Dat kost veel tijd en mankracht, waardoor de wachttijden nog verder oplopen.
Nog tien jaar lijden
Voor de nabije toekomst is er geen prettige boodschap. Netbeheer Nederland verwacht dat 'veel meer' mensen in de wachtrij zullen komen te staan de komende jaren. We zullen nog zeker tien jaar te maken hebben met de gevolgen van het volle stroomnet, verwacht de brancheorganisatie.
In de video hieronder leggen we je uit hoe de problemen op het elektriciteitsnet zijn ontstaan.