Veel minder televisiekijkers voor Olympische Spelen, streamen in achtervolging
De Olympische Spelen in Parijs hebben nogmaals bevestigd dat lineair televisiekijken op z'n retour is. Het best bekeken sportmoment bij zendgemachtigde NOS was afgelopen zaterdag, toen de Nederlandse atletes een zilveren medaille pakten op de 4x400 meter estafette. Er keken 1,9 miljoen mensen. Hoewel dit nog steeds een hoog aantal is, steekt dit getal schril af bij kijkcijfers uit het verleden.
Vergelijken met de vorige Zomerspelen, die werden gehouden in Tokio, heeft niet zoveel zin. "Omdat de vorige spelen in een (heel) andere tijdzone plaatsvonden en die van Parijs in de onze", schrijft een woordvoerder van de NOS.
Daarnaast werd de vorige editie (die vanwege de coronapandemie al met een jaar werd uitgesteld) in coronatijd gehouden.
Londen en Rio
De laatste Spelen die qua tijdzone wel te vergelijken zijn met die in Parijs, waren die van Londen in 2012. En dan zijn de verschillen in lineaire kijkersaantallen gerust enorm te noemen. Naar de 100 meter vrije slag waarop Ranomi Kromowidjojo goud won, keken toen 3,7 miljoen Nederlanders. Veel meer dus dan het best bekeken sportmoment van dit jaar.
Ook zou er ondanks de andere tijdszone in Rio de Janeiro, ook nog een vergelijking gemaakt kunnen maken met die Spelen die daar in 2016 georganiseerd werden. Dit komt doordat meerdere sportevenementen toen in Nederland in de avond vielen. Het moment waarop de meeste mensen afstemmen.
In Rio deed onder meer hockey het erg goed. Met 3,6 miljoen kijkers was de finale bij de vrouwen toen het best bekeken moment van de hele Spelen.
Openingsceremonie best bekeken dit jaar
Het best bekeken olympische moment van dit jaar was de openingsceremonie. Op vrijdag 26 juli stemden 2.862.000 kijkers hierop af. Deze cijfers zijn wel vergelijkbaar met die van de openingsceremonie in 2012.
Op basis van kijkcijfers over de eerste vijf dagen van de Spelen in Parijs is ook te zien dat het aandeel 55-plussers alleen maar toeneemt en het aandeel kijkende jongeren (tot 39 jaar) kleiner wordt.
Dat de kijkcijfers dalen, wil overigens niet zeggen dat de Spelen niet meer populair zijn. De NOS meldt dat er in Nederland 'ook online volop werd meegeleefd'. Er wordt dan niet alleen gedoeld op online artikelen en posts op sociale media.
"Live sport kijken via televisie en online gaat hand in hand met elkaar. Waar nog altijd de meeste mensen sport kijken via lineaire televisie, is er een sterke opkomst van streaming", zegt de woordvoerder.
Volgens de NOS is er in totaal 46 miljoen keer een livestream gestart. Op 8 augustus, de dag van Femke Bol op de 400 meter horden, de finale van de hockeymannen en Sharon Rouwendaal bij het openwaterzwemmen, schakelden in totaal 3,1 miljoen kijkers via de livestream in. Daarbij moet gezegd worden dat de livestream van de NOS een televisie-uitzending was die online werd 'doorgeprikt'.
'Streaming olympics'
Mediaconglomeraat en rechtenhouder Warner Bros. Discovery noemt Parijs 2024 de eerste 'streaming olympics'. Het moederbedrijf van onder meer Eurosport en HBO zond de Spelen lineair uit, maar bood tegen betaling ook verschillende livestreams met sporten aan.
Het bedrijf meldt dat de Spelen in Europa zorgden voor een recordaantal nieuwe streamabonnees. Op zaterdag 27 juli kreeg het Warner Bros. Discovery het hoogste aantal nieuwe betalende abonnees ooit. Een precies aantal wordt niet genoemd, maar CEO Jean-Briac Perrette spreekt van miljoenen nieuwe betalende abonnees.