Beurzen weer onderuit: recessievrees en zorgen om AI
Ook vandaag verloren veel beleggers weer geld. De beurskoers van bijna alle bedrijven uit de AEX-index daalde, maar ASML, ASMI en Besi eindigen uiteindelijk wel in de plus. Ook op Wall Street ging het slecht. Nvidia, de maker van chips voor AI, werd in één klap maar liefst 150 miljard dollar minder waard.
Het gaat slecht op de aandelenbeurzen. De Amsterdamse AEX-index, waarin de 25 belangrijkste bedrijven van de beurs in Amsterdam zitten, sluit 2,1 procent in de min.
Ook in de VS dalen de koersen. De Amerikaanse S&P 500-index staat op moment van schrijven ruim 2 procent lager.
Sinds eind vorige week ging er al veel van de beurskoersen af.
Recessievrees
De onrust op de aandelenbeurzen is een optelsom van een aantal factoren, aldus RTL-beurscommentator Durk Veenstra. Zo zijn beleggers bang dat de economie in de VS minder hard groeit en mogelijk zelfs in een recessie komt.
Als de economie niet meer groeit, maar juist krimpt, dan zullen de bedrijfswinsten mogelijk dalen.
De VS is nog altijd de grootste economie ter wereld en de Amerikaanse beurs is de grootste in de wereld. Beleggers van buiten de VS kijken dan ook altijd met een schuin ook naar wat er in de VS gebeurt.
AI
Bij de zorgen over de Amerikaanse economie komt nog dat eerder dit jaar beleggers juist heel erg gecharmeerd waren van bedrijven die profiteren van de opkomst van AI (artificiële intelligentie). Daardoor stegen de beurskoersen van bedrijven als Nvidia (dat chips maakt voor AI) en ASML (dat machines maakt waarmee chipbedrijven chips voor onder meer AI kunnen produceren) enorm.
Maar inmiddels denken beleggers dat de verwachtingen misschien te hoog waren, waardoor ze dit soort aandelen verkopen.
Intel
Afgelopen vrijdag zorgde de Amerikaanse chipmaker Intel al voor onrust. Intel draait zo beroerd dat het duizenden werknemers de laan uit wil sturen om kosten te besparen. Intel is een belangrijke klant van ASML.
Japan
Bovenop de zorgen over de economie in de VS en de problemen bij Intel komt de koersval in Japan. Daar werd vorige week de officiële rente verhoogd, nadat deze lange tijd rond de nul stond.
In de VS en de eurozone was de rente al lang verhoogd, maar in Japan nog niet. Een hogere rente is over het algemeen slecht voor aandelenkoersen. De Japanse Nikkei-index verloor vandaag maar liefst meer dan 12 procent.
Rente
Beleggers vrezen verder dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, te traag is met het verlagen van de officiële rente. Als de centrale bank de rente verlaagt, dan stimuleert dat de economie en kan een recessie misschien worden voorkomen.
Nvidia
De beurskoers van Nvidia stond vandaag op een gegeven moment zo'n 15 procent lager. Later werd een deel van dat verlies ongedaan gemaakt. Het koersverlies van vandaag betekent dat het bedrijf Nvidia in één klap zo'n 150 miljard dollar minder waard werd.
De afgelopen weken ging er ook al veel van de koers af, waardoor Nvidia in de afgelopen 3,5 weken al circa 26 procent heeft verloren. Sinds het begin van het jaar staat Nvidia overigens nog altijd op een koerswinst van 100 procent.
ASML, ASMI en Besi
De afgelopen weken waren de koersen van Nederlandse chipbedrijven ASML, ASMI en Besi al gekelderd. Net als ASML maken ook ASMI en Besi machines voor bedrijven die chips produceren.
ASML en ASMI verloren de afgelopen drie weken al meer dan 25 procent en Besi zelfs zo'n 38 procent. Afgelopen vrijdag was voor deze chipfondsen een slechte dag.
Vandaag stonden ASML, ASMI en Besi lange tijd in de min, maar aan het eind van de handel werd dat ongedaan gemaakt, waardoor ze in de plus eindigden. Een deel van de onzekerheid lijkt daarmee van de baan, zegt Veenstra. "Er zijn kennelijk ook koopjesjagers actief." Sinds begin dit jaar staan ASML en ASMI nog altijd op winst.
Ook crypto en olieprijs dalen
Niet alleen de aandelenkoersen dalen vandaag. Ook crypto's als bitcoin gaan onderuit.
De olieprijs daalt eveneens. Dat komt doordat de Chinese economie minder hard groeit dan verwacht en ook de groei van de economie in de VS valt tegen.
Als de economie minder hard groeit, dan zal de vraag naar olie ook minder hoog zijn zegt Hans van Cleef, energie-econoom en hoofd Energy Research & Strategy bij Publieke Zaken. Beleggers die eerder speculeerden op een hogere olieprijs nemen nu winst, zegt hij.