35 biljoen dollar

Dit bedrag met 12 nullen kan een groot probleem worden voor de VS

Door Mereyn Geskus··Aangepast:
© Archieffoto / ANP / Xinhua News Agency / Li Rui Dit bedrag met 12 nullen kan een groot probleem worden voor de VS
RTL

35 biljoen dollar. Het is een bedrag met twaalf (!) nullen dat niemand op aarde in de portemonnee heeft. Het is wel de staatsschuld van de Verenigde Staten sinds begin van deze week. En dit toch al torenhoge bedrag loopt alleen maar verder op. "Voor de lange termijn is dit een probleem voor het land."

De Amerikaanse overheid leent geld bij beleggers om het land draaiende te kunnen houden. Het geld wordt bijvoorbeeld geïnvesteerd in infrastructuur, defensie en onderwijs. "Op korte termijn kan geld lenen goed zijn voor de economie, want die kan daardoor groeien", legt Marikee Blom, hoofdeconoom van ING, uit. 

Voor de lange termijn vreest ze, want ze denkt dat Amerika op te grote voet gaat leven. "De schuld is nu al heel hoog, maar dreigt in de komende jaren te hard op te lopen. Dan wordt het land afgestraft door de financiële markten, waardoor goedkoop lenen niet meer mogelijk is." Dit kan volgens haar gevolgen hebben voor inwoners en bedrijven. 

Bekijk hier de huidige stand van de Amerikaanse staatsschuld:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Obsessie met staatsschuld' 

Hans de Geus, beurscommentator van RTL Z, denkt daar anders over. Bijvoorbeeld omdat het geleende geld de Amerikaanse economie een enorme boost heeft gegeven. "De een zijn schuld is de ander zijn bezit." Hij vindt dat sommige economen een obsessie hebben met staatsschuld, terwijl dat volgens hem niet per se de graadmeter voor de financiële gezondheid van een land is.

Gaten in begroting, maar Kaag vindt hogere staatsschuld niet verstandig
Lees ook

Gaten in begroting, maar Kaag vindt hogere staatsschuld niet verstandig

"Het gaat om een schuld in dollars, de munteenheid van Amerika zelf", waarmee De Geus, simpel gezegd, wil zeggen dat Amerika zelf controle heeft over de situatie. 

Dollar krachtig 

De dollar is volgens hem wereldwijd nog steeds een krachtige en leidende munteenheid, omdat die op grote schaal wordt gebruikt als reservemunt. Oftewel een valuta die in groten getale achter de hand wordt gehouden om internationaal handel te kunnen drijven. 

"Daarnaast wil iedereen wil sparen in dollars", zegt De Geus over de bereidheid om de Amerikaanse overheid geld uit te lenen. Deze mening deelt hij wel met Blom, die ongeveer hetzelfde zegt. De hoofdeconoom van ING zegt dat Amerikaanse obligaties (leningen van het land) nog steeds worden gezien als een veilige belegging. Dit komt doordat Amerika nog steeds wordt gezien als rijk en veilig land. 

Hierdoor is de rente niet zo hoog als bij obligaties van andere landen, die wel worden gezien als risicovol. Simpel gezegd: de Verenigde Staten kan veel geld tegen een relatief lage rente lenen. "In dat opzicht is Amerika uniek." Al moet natuurlijk wel opgemerkt worden dat de rente die de VS wel moet betalen niet naar bijvoorbeeld onderwijs kan.

De schuld van Amerika is de laatste jaren explosief gegroeid omdat het al jaren veel meer geld uitgeeft dan het binnenkrijgt. Dit komt onder meer door coronasteun, belastingverlagingen, defensie-uitgaven, subsidies voor de chipsector en vergroening, aldus Blom. "Een goede zaak", zegt De Geus, die zegt dat Amerika flink heeft kunnen innoveren door de leningen.

IMF en FED waarschuwen wel 

Dat de schuld groter is dan de omvang van de Amerikaanse economie is volgens De Geus nu ook nog geen big deal. Volgens hem krijgt het land pas problemen als de inflatie enorm hoog is. "Wat nu nog niet het geval is." 

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, maakt zich wel zorgen over de staatsschuld. "Op de lange termijn bevindt de VS zich op een onhoudbaar begrotingspad", zei hij in een interview. Hij vreest dat de Amerikaanse schuldenlast sneller groeit dan de economie.

Zorgen leven ook bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De organisatie die zich bezighoudt met internationaal monetair beleid zegt dat de hoge staatsschuld een effect heeft op internationale rentetarieven, waardoor ook andere landen geconfronteerd worden met het Amerikaanse beleid. 

Niet te vergelijken met Nederland 

De Amerikaanse situatie is volgens de Geus en Blom niet te vergelijken met de Nederlandse. Ondanks dat ons land ook een staatsschuld heeft van 342 miljard euro. En niet alleen omdat de schuld van Nederland minder groot is (minder dan de helft van ons BNP) en op dit moment daalt. 

De deskundigen zeggen dat ons land op internationaal toneel een andere/kleinere rol heeft dan de Verenigde Staten en dat Nederland met de euro geen eigen munteenheid heeft. "Wij zijn gebonden aan Europese afspraken."