Op autovakantie met een deelwagen? Dat doet vrijwel niemand
Stedelingen kiezen 'steeds vaker' een deelauto als vervoersmiddel voor hun vakantie. Het aantal geboekte vakantieritten bij MyWheels stijgt dit jaar met 150 procent, meldt de aanbieder van deelauto's trots. Van alle vakantieritjes is dat nog geen promille, blijkt uit uitzoekwerk van RTL Z. Vrijwel niemand neemt voor zijn autovakantie een deelwagen.
"Tegen de 1.000 ritten" verwacht MyWheels in 2024 als het om vakantietripjes gaat. Dat is een stijging van bijna 150 procent ten opzicht van vorig jaar.
De gemiddelde vakantietrip met een deelauto van dit platform duurt naar eigen zeggen 13 dagen en er wordt gemiddeld 1.900 kilometer afgelegd, vooral naar Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Oostenrijk, met Noorwegen en Kroatië als 'opkomende favorieten'.
Vrijwel niks
Hoewel de procentuele toename indrukwekkend oogt, stellen bijna 1.000 ritten op het totale aantal vakantieritten vrijwel niets voor, erkent een woordvoerster. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlanders in 2023 ruim 37 miljoen vakantiereizen maakten, waarbij een vakantiereis gedefinieerd wordt als 'verblijf buiten de eigen woning voor ontspanning of plezier met tenminste één overnachting in Nederland of het buitenland'.
Bijna 21 miljoen van deze vakantiereizen is naar het buitenland, aldus het CBS. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) en het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KIM) gaat zo'n 40 procent van de buitenlandse reizen met de auto. Dat betekent dat jaarlijks ruim 8 miljoen vakantieritten worden gemaakt. Als daarvan tegen de 1.000 met een deelauto is, is dat 0,1 promille. Vrijwel niks.
Een niche
In een eerste reactie noemt belangenorganisatie ANWB autodelen een niche. En dat zorgt ervoor dat ook van de vakantieritten maar een klein deel met een deelauto wordt gemaakt.
Cijfers van het kenniscentrum CROW bevestigen dit. Daaruit blijkt dat het aantal deelauto's in Nederland in 2023 nog geen 8.000 was op een totaal park aan personenwagens van 8,9 miljoen.
Daarmee is volgens het CROW weliswaar sprake van 'een stevige groei sinds 2020' maar van het totale wagenpark is het te verwaarlozen deel. Hoeveel deze auto’s gebruikt worden, heeft het CROW niet onderzocht. Maar er is sprake van een nichemarkt, stelt ook het CROW.