Vlieg- en treinverkeer in België ontregeld door grote pensioenstaking, brandweer met politie op de vuist
Bij grootschalige potesten in de Belgische hoofdstad Brussel heeft de politie 'kortstondig' traangas ingezet tegen demonstrerende brandweerlieden. Behalve de brandweer kwamen ook onder meer leraren, spoorwegpersoneel en beveiligers in actie. Daardoor bleven in heel België scholen dicht, en is het trein- en vliegverkeer al de hele dag verstoord.
Volgens de Brusselse politie demonstreerden vandaag in totaal zo'n 30.000 mensen voor een beter pensioen. De demonstranten zijn bezorgd over de pensioenplannen van de nieuwe landelijke regering. In België zijn coalitie-onderhandelingen bezig.
De nieuwe regering, die geleid moet worden door huidig burgemeester van Antwerpen Bart de Wever, is van plan om flink te snijden in de pensioenen van met name ambtenaren. Die gingen vandaag massaal de straat op om hun onvrede over de plannen te laten blijken, en om te proberen om de politici op andere gedachten te brengen.
Stakingen
Vanwege de demonstraties lag het vliegverkeer op de luchthavens van Brussel en Charleroi vandaag grotendeels plat. Ook onder meer de spoorwegen, het stadsvervoer in Brussel en het onderwijs kregen vandaag te maken met stakingen, net als de vuilophaaldiensten.
In Brussel verliep de demonstratie overwegend rustig. Vanmiddag brak echter wel een opstootje uit tussen demonstrerende brandweerlieden en agenten die de orde probeerden te bewaren.
De demonstratie duurt nog tot vanavond 22:00 uur.
Moeizame onderhandelingen
De onderhandelingen over het vormen van een nieuwe regering in België lopen al sinds juni. De partij N-VA van De Wever probeert nu een coalitie te smeden met liberalen van Open VLD en MR, en de christen-democraten van CD&V.
De partijen hopen voor het eind van de maand een akkoord te bereiken. Mocht De Wever inderdaad premier van België worden, moet hij zijn functie als burgemeester van Antwerpen na 12 jaar opgeven.