Onderzoek onder de loep

Zware metalen in tampons, blijkt uit onderzoek: dit zeggen toxicologen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Picture alliance / Getty ImagesZware metalen in tampons, blijkt uit onderzoek: dit zeggen toxicologen
RTL

Nieuw onderzoek toont aan dat tampons giftige metalen bevatten. Dat klinkt in eerste instantie misschien beangstigend, blijkt ook uit reacties op sociale media. Maar er lijkt geen reden om je zorgen te maken. "Je hebt het liever niet, maar er is geen reden tot paniek."

Het onderzoek was wereldwijd in het nieuws, bij onder anderen CNN, The New York Times en de Franse krant Le Monde. Daarna klonken op sociale media als Instagram en TikTok bezorgde reacties: 'Wat hebben ze gevonden?' en 'Dit is gestoord'. Maar er waren ook ook vragen: 'Welk tamponmerk is wel oké?' en 'Wat kan ik wél gebruiken?'

We vroegen toxicologen Dylan de Lange van het UMC Utrecht en Jacob de Boer van de Vrije Universiteit daarom naar het onderzoek te kijken. Twee dingen vallen hen op: de hoeveelheid metalen die er in de tampons zitten én wat precies de effecten zijn op het lichaam wanneer je een tampon draagt.

Maandverband en tampons vanaf vandaag gratis beschikbaar in Schotland
Lees ook

Maandverband en tampons vanaf vandaag gratis beschikbaar in Schotland

Om te beginnen eerst wat meer over het onderzoek zelf. De wetenschappers hebben gekeken naar 30 tampons van 14 verschillende merken, die verkocht worden in de Verenigde Staten en de Europese Unie. Ze hebben de tampons getest op 16 verschillende metalen, waaronder lood, calcium, zink en arseen. Van die metalen zaten er 12 in alle tampons, één daarvan was lood.

'Meer lood in bloed en lucht'

De hoeveelheid metalen is belangrijk om rekening mee te houden, stellen beide toxicologen. Er zitten volgens hen relatief weinig metalen in de tampons. Zo weinig, dat het niet schadelijker is dan een wandeling door de stad. Als voorbeeld noemt De Lange de hoeveelheid lood. "Er zit 120 nanogram per gram aan lood in een tampon. Ter vergelijking, er zit meer lood in ons bloed én in de lucht in steden door bijvoorbeeld uitlaatgassen."

Natuurlijk hebben we het streven om zo min mogelijk lood binnen te krijgen, benadrukt De Boer, maar de hoeveelheid die tampons hieraan bijdragen is volgens hem minimaal.

En de andere metalen dan? Ook die zijn, in lage hoeveelheden, niet meteen zorgelijk, zegt De Lange. "Neem zink en calcium bijvoorbeeld. Veel van die metalen hebben wij al in ons lijf of zijn om ons heen te vinden", zegt De Boer. "Het gaat om de dosis: als het te veel is, dan is het pas giftig."

Meer onderzoek nodig

Ook is het nog maar de vraag of en in welke mate de metalen via de tampon opgenomen worden in ons lichaam. Want het onderzoek geeft specifiek aan dat dat nog onderzocht moet worden.

"Natuurlijk heb je liever geen zware metalen in tampons, maar het is helemaal niet zeker of de metalen ook echt uit de tampon lekken en worden opgenomen door het slijmvlies van de vagina", zegt De Lange. Dat zou mogelijk kunnen zijn, vertelt hij, maar is in dit onderzoek niet vastgesteld.

'Geen reden tot paniek'

Tampons kun je volgens De Boer en De Lange daarom gewoon nog veilig gebruiken. "Mensen zijn snel ongerust, maar dat is niet meteen nodig", zegt De Boer. 

Ook De Lange zegt dat er 'geen reden tot paniek is'. Het is vooral een goede waarschuwing en een boodschap aan de industrie, want het moet volgens hem wel verder onderzocht worden. "Uiteindelijk hebben we liever niet dat het er in zit."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Link in bio