Meetstation op Hawaï

Record: nog nooit zoveel CO2 gemeten in de atmosfeer

Door Michiel de Vries··Aangepast:
© Susan-CobbRecord: nog nooit zoveel CO2 gemeten in de atmosfeer
RTL

We hebben het er dagelijks over: de enorme hoeveelheden CO2 die wij op de aarde uitstoten. Een deel daarvan wordt opgenomen in de natuur, door bomen bijvoorbeeld. Maar hoeveel van die koolstofdioxide blijft er nou rondzweven? Nou, best wel veel. Sterker: nog nooit was de concentratie CO2 zó hoog als nu.

415,79 parts per million (ppm), om precies te zijn, meldt Buienradar. Het zal de meeste mensen niets zeggen, maar volgens wetenschappers is dat ongekend hoog en in de afgelopen 800.000 jaar niet voorgekomen.

De hoeveelheid CO2 werd twee dagen geleden gemeten op een meetstation op Hawaï. Dit meetstation wordt gezien als uiterst betrouwbaar. Al sinds 1956 worden hier de concentraties van CO2 gemeten.

Wat betekent 1 ppm CO2?

1 ppm CO2 betekent dat een miljoenste van de luchtmoleculen bestaat uit CO2. Dit klinkt als een verwaarloosbare hoeveelheid, maar CO2 is een belangrijk broeikasgas en zorgt voor een snelle opwarming van de aarde.

Het meten gebeurt op grote hoogte, op de vulkaan Mauna Loa. Die plek, op 3397 meter hoogte, is ideaal, zegt meteoroloog Maurice Middendorp. Vooral omdat er vrijwel geen verstoringen zijn. Ten eerste omdat de locatie ver weg ligt van grote continenten, en ten tweede is die grote hoogte uitstekend, omdat die boven inversies uitsteekt: dit is een warmere luchtlaag die als een deken over een koudere luchtlaag ligt en waar smogvorming kan plaatsvinden.

"CO2 is niet per definitie vervuilend, bomen leven ervan", zegt de meteoroloog bij Buienradar. "Maar het is wel zorgelijk dat het aandeel nu zo groot is." CO2 is namelijk een broeikasgas, en zorgt ervoor dat de aarde opwarmt. "Het is beter om de enorme uitstoot te stoppen."

Meestal in april of mei

Middendorp wijst erop dat de CO2-concentratie ieder jaar een piek en een dal kent. Dit komt door de seizoenswisselingen. Op het noordelijk halfrond is meer land met bomen en planten te vinden. In de wintermaanden nemen bomen en planten op het noordelijk halfrond minder CO2 op, waardoor de CO2-concentraties in de atmosfeer toenemen. De jaarlijkse CO2-piek is meestal in april of mei. Dus de kans is groot dat er een nieuwe piek aan zit te komen.

Concentratie CO2 in atmosfeer hoger dan ooit: 'Geen daling te zien'
Lees ook

Concentratie CO2 in atmosfeer hoger dan ooit: 'Geen daling te zien'

10.000 jaar geleden

Maar hoe weten onderzoekers nou dat de CO2-concentratie duizend jaar geleden ook niet zo hoog was? Wetenschappers bestuderen daarvoor ijskernen op Antarctica: op enorme diepte zitten bellen lucht van tienduizenden jaren oud.

Uit deze bellen lucht kun je achterhalen wat de concentratie CO2 was in de atmosfeer op het moment van het ontstaan van het ijs.

Resultaat ijskernenonderzoek:

De afgelopen 10.000 jaar schommelde de CO2 in atmosfeer rond de 270 ppm. Vanaf 1900 ging het hard.© Buienradar
De afgelopen 10.000 jaar schommelde de CO2 in atmosfeer rond de 270 ppm. Vanaf 1900 ging het hard.

Een snelle analyse: uit het ijskernenonderzoek komt naar voren dat vóór de 19de eeuw de wereldwijde concentratie CO2 gemiddeld tussen de 180 ppm en 280 ppm lag. De lage CO2-concentraties waren in de ijstijden.

Rond het jaar 1910 overschreden we de grens van 300 ppm. Nu, een eeuw later, zitten we al ruim over de grens van 400 ppm.

Aarde 2 graden warmer

In 2005 bleek uit onderzoek dat bij een concentratie van 550 ppm CO2 de aarde 2 graden zou zijn opgewarmd ten opzichte van van de wereldwijde temperatuur in 1990.

Hieronder is te zien dat dit binnen enkele decennia al het geval zou kunnen zijn.

CO2 in de atmosfeer in de afgelopen 60 jaar

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
CO2-uitstootMilieuvervuilingKlimaatKlimaatverandering