'Moesten veel mensen dood'

Erasmusschutter Fouad L. over moordplan: 'Eerst was het gewoon een leuke fantasie'

Door Lene Makkink··Aangepast:
RTL

"Er knapte eigenlijk iets." Dat zegt Fouad L., de 33-jarige man die wordt verdacht van de moord op drie mensen in Rotterdam op 28 september 2023, vandaag in de rechtbank. Volgens de zogenoemde Erasmusschutter 'moesten heel veel mensen dood'.

Bij binnenkomst oogt Fouad L. zelfverzekerd, met een vlugge pas en een knikje naar de rechter. Die zelfverzekerdheid blijkt ook wanneer hij meteen aan het begin van de zitting aangeeft zelf - op chronologische volgorde - uit te willen leggen 'waarom dit heeft kunnen gebeuren'. De rechter zou hem dan wel op ieder moment mogen onderbreken om vragen te stellen. Dat is alleen niet hoe de rechter het wil aanpakken.

De rechter wil weten hoe L. tot zijn moordplan kwam, en hoewel L. dat het liefst uitlegt vanaf toen hij vijf jaar oud was, houdt de rechter het op de periode voorafgaand aan de schietincidenten. Het niet krijgen van zijn geneeskundediploma bleek daarbij de druppel. Het leidde tot een 'intern conflict', waarbij hij naar eigen zeggen de schade wilde beperken en wilde 'redden wat er te redden viel'. Hij bedoelde daarmee dat hij minder slachtoffers wilde maken. "Ik vind mensen doodmaken niet goed."

Computer in hoofd

Bij de vorige rechtbankzitting, een zogenoemde pro forma waarbij de zaak nog niet inhoudelijk werd behandeld, gaf L. aan dat hij de daden waar hij van wordt verdacht in opdracht deed van een denkbeeldige computer in zijn hoofd. Die computer zorgde voor het interne conflict waar hij vandaag veel over spreekt, waarbij hij 'overlegde' over het aantal slachtoffers dat hij zou maken.

'Fouad L. doodde slachtoffers met meerdere schoten', enorme impact op Rotterdam door drama bij Erasmus
Lees ook

'Fouad L. doodde slachtoffers met meerdere schoten', enorme impact op Rotterdam door drama bij Erasmus

Hij zocht naar eigen zeggen naar het minimale wat hij moest doen 'om eruit te komen'. "Er moest wat gebeuren", stelt L. En zijn plan kwam steeds dichterbij realisatie door het kopen van vuurwapens en het niet langer betalen van zijn huur. "Het werd ineens echt", zegt L. "Eerst was het gewoon een leuke fantasie."

L. voelt naar eigen zeggen een 'redelijk grote afstand tot wat er is gebeurd'. "Ik snap logisch wel dat ik verantwoordelijk ben, maar ik voel dat niet. Ik voel mij niet verantwoordelijk voor wat er is gebeurd." Gevoelens had hij dan ook verder niet tijdens de daden. De dingen die hij deed waren volgens hem 'procedureel' en alsof hij 'een recept volgde'.

In deze video hoor je hem spreken met een vervormde stem:

Zijn verantwoordelijkheidsgevoel blijkt nog verder te gaan. Hij erkent dat hij de daden heeft gepleegd, maar voelt niet de verantwoordelijkheid. Hij zag naar eigen zeggen geen uitweg en probeerde het originele plan, dat veel erger zou zijn met meer dodelijke slachtoffers, 'te minimaliseren'. "Ik heb het idee dat ik met mijn inzet een bloedbad heb voorkomen. Ik heb een positief gevoel over mijzelf ten opzichte van wat er is gebeurd."

Buurvrouw, buurmeisje en huisarts

Een drama, zo beschreef het Erasmus MC 28 september 2023, de dag waarop de 39-jarige Marlous, haar 14-jarige dochter Romy en de 43-jarige huisarts en docent Jurgen Damen werden doodgeschoten. De 33-jarige Fouad L. staat vandaag terecht op verdenking van de drie moorden. Ook wordt hij verdacht van brandstichting, het bezit van vuurwapens, diefstal met geweld en het bedreigen van mensen met een vuurwapen.

L. was geneeskundestudent bij het Erasmus MC, waar Damen lesgaf. Hij had genoeg studiepunten gehaald om zijn diploma in ontvangst te nemen en om arts te worden. Toch kreeg hij dat diploma niet. Het OM had de opleiding namelijk op de hoogte gesteld dat L. was veroordeeld voor dierenmishandeling. L. moest daarom van de examencommissie een psychologisch onderzoek ondergaan, om vast te stellen of hij geschikt zou zijn om arts te worden. Zo ver kwam het alleen niet en L. staat nu dus terecht voor drie moorden.

L. is vorig jaar door deskundigen in het Pieter Baan Centrum (PBC) onderzocht. Zij hebben geconcludeerd dat Fouad L. aan een autistische en dissociatieve stoornis lijdt en daarom verminderd toerekeningsvatbaar is voor de daden waar hij van wordt verdacht.

De inhoudelijke behandeling van de zaak wordt deze week verdeeld over vier zittingsdagen. Vandaag komen de feiten en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte aan bod, morgen en overmorgen volgen de slachtofferverklaringen van de nabestaanden.

RTL Nieuws sprak een jaar na de schietpartijen met geneeskundestudent Frederique, die op die bewuste dag in het onderwijscentrum was waar Fouad L. brand stichtte. In deze video hoor je meer over haar ervaringen:

Ze vertelt hoe ze zich in de voorraadkast verstopte en later vluchtte - naar de precieze plek waar Fouad L. later werd gearresteerd.
Lees meer over
Schietpartijen RotterdamRechtszaakRotterdam