'Vernieling werd brandstichting'

Advocaten verdachten Tarwekamp Den Haag: 'Er werd 1500 euro beloofd voor plegen aanslag'

Door Mireille Sneekes & Rosanne Klein··Aangepast:
© ANPAdvocaten verdachten Tarwekamp Den Haag: 'Er werd 1500 euro beloofd voor plegen aanslag'
RTL

De aanslagplegers van de dodelijk explosie aan de Tarwekamp in Den Haag is een bedrag van 1500 euro beloofd. Dat bevestigen meerdere advocaten aan RTL Nieuws. Zij schetsen het beeld dat de verdachten het niet met elkaar eens waren over de vraag hoe de aanslag afgelopen december gepleegd moest worden.

Daags na de ramp werden vier verdachten aangehouden. Sinds vandaag zitten zij niet meer in beperkingen. Dat betekent dat ze weer contact mogen hebben met de buitenwereld. Daardoor delen de advocaten van de vier desgevraagd meer informatie over hun cliënten. Dat doen zij in het belang van hun eigen cliënt. Het Openbaar Ministerie (OM) wil nog niks bevestigen. 

"De mensen zouden een financiële genoegdoening hebben gekregen", zegt Gerard Spong. Hij is de advocaat van Moshtag B. B. is volgens het OM de initiatiefnemer van de aanslag, die gericht was op een bruidsmodezaak aan de Tarwekamp. Spong spreekt dat tegen. Of het bedrag per persoon betaald zou worden en daadwerkelijk is uitgekeerd, zegt Spong niet te weten. 

Buurtbewoners reageren geschrokken op het nieuws: 

Samenkomen

Volgens de raadsmannen zou het viertal op een avond in november zijn samengekomen in de bruidsmodezaak om de aanslag voor te bespreken. De eigenaresse van de zaak was niet in de winkel aanwezig. Een van de advocaten zegt dat Moshtag B. de sleutel van de winkel had. 

Aanvankelijk zou het idee zijn geweest om vernielingen aan te richten, maar dat veranderde die avond naar brandstichting. De advocaten wijzen namens hun cliënten naar elkaar op de vraag van wie dat idee kwam. 

Familie bezorgd na aanhouding Moshtag B., dit weten we over vier verdachten Tarwekamp
Lees ook

Familie bezorgd na aanhouding Moshtag B., dit weten we over vier verdachten Tarwekamp

De vier verdachten zijn de 33-jarige Moshtag B. uit Rotterdam, de 33-jarige Adil uit Oosterhout en de 23-jarige Ilyas en de 29-jarige Mourad. Zij komen beiden uit Roosendaal. B. had een relatie met de eigenaresse van de bruidszaak, zo bevestigden bronnen eerder. 

Onenigheid

Uit de gesprekken die RTL Nieuws met de advocaten voerde, blijkt dat de verdachten het niet met elkaar eens waren over de vraag hoe de aanslag gepleegd zou moeten worden. "De jurken moesten in de fik", zou een verdachte volgens advocaat Spong hebben gezegd. Hij zegt dat zijn cliënt Moshtag B. niet het idee had brand te stichten. 

Rolverdeling

B. zou niet alleen liefdesrelatie maar ook een zakelijke relatie met de eigenaresse van de bruismodezaak hebben gehad. Er zou een conflict zijn ontstaan, waar een flink geldbedrag mee was gemoeid. De advocaat van de eigenaresse ontkent een zakelijke relatie.

Het OM vermoedt dat B. de twee mannen uit Roosendaal en de man uit Oosterhout heeft benaderd om te helpen bij de voorbereiding en uitvoering van de brandstichting. Zijn advocaat Gerard Spong spreekt dat tegen: "De rolverdeling ligt wat anders. Hij heeft enorm veel spijt." 

Eerder aangehouden

Het OM maakte vandaag bekend dat de aanslag waarschijnlijk een week eerder, namelijk op 1 december, had moeten plaatsvinden. "Inmiddels is volgens het OM duidelijk geworden dat de verdachten die nacht vermoedelijk al brand hadden willen stichten of een explosie hadden willen veroorzaken bij de bruidsmodezaak op de Tarwekamp", staat in een verklaring. 

Die nacht werden namelijk twee van de vier verdachten, het tweetal uit Roosendaal, gecontroleerd en aangehouden nadat ze zich 'opvallend ophielden' in een busje op een parkeerterrein in Oosterhout. In de laadbak van het busje vond de politie onder andere zwaar vuurwerk en jerrycans benzine. 

De mannen werden aangehouden op verdenking van voorbereidingshandelingen voor brandstichting. De spullen zijn in beslag genomen, net als het busje en telefoons. Na verhoor zijn de verdachten in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek aan de telefoons, vrijgelaten.

Bij de enorme explosie aan de Tarwekamp in de nacht van 7 december kwamen zes mensen om het leven en vier anderen werden gewond naar het ziekenhuis gebracht. Ook werden vijf woningen volledig verwoest en raakten omliggende panden beschadigd.

De 78-jarige Albert woonde in het getroffen appartementencomplex. Zijn woning stortte net niet in. Hij reageert met ongeloof op de berichten van vandaag en noemt het belachelijk dat de verdachten voor 'zo weinig geld' een aanslag hebben gepleegd. "Ik hoop dat ze flink worden gestraft en dat ze financieel ook goed worden aangepakt."

Albert kan zijn woning niet in en woont daarom tot 1 juli in Scheveningen. "Ik voel me nergens echt thuis", zegt hij tegen RTL Nieuws. In deze video laat hij zien dat zijn woning net niet is ingestort: 

Lees meer over
Den Haag