Veel minder drugs in Rotterdamse haven, smokkelaars kiezen vaker voor andere landen
Er is in 2024 ruim 43 procent minder drugs aangetroffen in de Rotterdamse haven dan in het jaar ervoor. Dezelfde trend doet zich voor in grote havens zoals Antwerpen en Hamburg. De politie ziet dat de smokkelroutes veranderen. Meer verdovende middelen komen via West-Afrika in Albanië en Spanje terecht.
"Als ik heel eerlijk ben: de routes zijn aan het veranderen", zegt Jan Janse van de zeehavenpolitie Rotterdam. "Internationaal zijn er andere routes aan het ontstaan waardoor veel cocaïne in het zuiden van Europa terechtkomt in plaats van in Noord-Europa."
Dat de smokkelroutes veranderen, heeft volgens hem te maken met spanningen in Zuid-Amerika. "Het ligt eraan hoe drugskartels en militante groepen samenwerken. Drugs komt via Brazilië in West-Afrika terecht en gaat dan naar Europa. Dat blijkt een uitstekende route om je drugs te smokkelen." Ook weet de politie dat er meer drugs in Roemenië en Albanië binnenkomen, vermoedelijk vanuit Turkije.
Succes in Rotterdam
Naast de veranderende routes, heeft de politie volgens Janse een belangrijke methode om drugs Nederland binnen te smokkelen 'de nek om gedraaid'. Daarover lees je in dit kader:
Methode onmogelijk gemaakt
Een belangrijke maatregel die is genomen om minder drugs via Nederland binnen te laten komen, heeft te maken met een pincode. Als in Zuid-Amerika bijvoorbeeld een container met bananen wordt gevuld, trekken smokkelaars die illegaal open. De bananen zijn bedoeld voor een grote supermarktketen hier, maar er worden een paar tassen cocaïne bij gedaan.
De coke moet in Nederland uit de containers worden gehaald voordat de lading fruit bij de supermarkt terechtkomt. De container kon worden afgehaald met een pincode. "Die pincode was niet goed beveiligd", zegt Janse. "Oftewel: hij werd gestolen door smokkelaars." Zij stuurden de vrachtwagenchauffeurs naar de terminal, gaven de pincode af en kregen de container mee mét de tassen drugs.
Janse: "De pincode bestaat niet meer. Het hele proces is aangepast. Vierduizend bedrijven hebben een andere manier van werken gekozen. De containers worden dus niet meer afgehaald met de pincode."
Er is dus minder drugs gevonden in de haven van Rotterdam, maar daar nam het aantal vondsten van kleinere partijen tot 100 kilo wel toe. In de havens van Zeeland-West Brabant werden iets meer verdovende middelen gevonden ten opzichte van 2023.
De reden dat er meer kleinere partijen werden gevonden, zou volgens het OM kunnen komen omdat criminelen hun risico's proberen te spreiden. Ondanks de wat lichtere pakketten, waren er ook nog steeds grote vondsten van boven de 1000 kilo. De grootste levering die werd onderschept in Rotterdam woog 3628 kilo. In Moerdijk (Zeeland-West Brabant) werd een transport van 3097 kilo onderschept en in Vlissingen werd 3630 kilo cocaïne tussen bananen ontdekt.
Minder uithalers
Deze gegevens komen uit de jaarcijfers die het HARC (Hit and Run Cargo-team) vandaag presenteert. Dat is een samenwerkingsverband van de douane, FIOD, zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam dat zich bezighoudt met het drugsvangsten. 2024 is het derde jaar op rij dat er minder drugs werden aangetroffen in de Rotterdamse Haven. In totaal werd daar het afgelopen jaar 189 keer een partij drugs gevonden. Het gaat vooral over cocaïne.
Volgens het team zijn er vooralsnog geen aanwijzingen die wijzen op een verband tussen de daling van onderschepte kilo's cocaïne in Rotterdam en de lichte stijging (12.664 kilo in 2024 tegenover 11.300 kilo in 2023) ervan in Zeeland-West-Brabant.
Er werden ook minder uithalers betrapt in Rotterdam. In 2023 werden er 452 aangehouden, in 2024 zijn er 266 betrapt. 42 procent van hen is tussen de 18 en 22 jaar en van de 266 betrapten waren er 59 minderjarig.
Tussen fruit en tot pasta
Volgens het team smokkelen criminelen cocaïne uit Zuid-Amerika nog steeds het meest via fruitladingen, maar het wordt ook op andere manieren verstopt. Zo waren de opsporingsdiensten in Moerdijk uren bezig om bijna 3100 kilo coke te vinden. Dat lag verdeeld in duizenden losse pakketten, verborgen in een telescoopkraan uit Zuid-Amerika.
Cocaïne wordt ook ingewassen zodat het het land kan binnenkomen in bijvoorbeeld kartonnen deksels van dozen. Dat is ingewikkeld en tijdrovend, want de drugs moeten dan uitgewassen worden. De coke werd vorig jaar ook aangetroffen tussen een lading schroot, een container vol hout en tussen een partij sterke drank.
Wiet
Hoewel er minder cocaïne is onderschept, nam het aantal kilo's cannabis sterk toe. Waar de weegschaal in 2023 bleef steken op 1037 kilo, kwam het totaal in 2024 terecht op 9864 kilo. De meeste zendingen kwamen uit Canada. In dat land is de kweek van wiet gelegaliseerd.
Zowel de partijen wiet als coke zijn volgens het OM veelal bestemd voor doorvoer. De drugs gaan via Nederland naar andere Europese landen. Naast cannabis en cocaïne werd in totaal 3475 kilo van het zeer verslavende crystal meth aangetroffen. Een partij van die drugs werd onderschept in Rotterdam en was bestemd voor een Brabants bedrijf. Alle drugsvondsten worden door het Team Bijzondere Bijstand vernietigd door de douane.
Drugs worden niet alleen in de haven aangetroffen, maar ook op plekken waar je het niet verwacht. In deze video zie je dat de politie de in groten getale uitrukt en drugs vindt in boodschappentassen: