Sluier van 'engelenhaar' bedekt Hollandse velden, maar wat zien we precies?
Nederlandse weilanden worden deze dagen bedekt met zilveren, glimmende draden. Dit komt door een bijzonder natuurfenomeen, dat alleen te zien is in de herfst en in het voorjaar.
Deze tijd van het jaar is de beste voor natuurliefhebbers om het zogenoemde 'engelenhaar' te bewonderen. Als de zon laag staat, worden de zonnestralen gereflecteerd door miljoenen zilveren draden, waardoor een zilveren gloed zichtbaar wordt.
Het fenomeen hebben we te danken aan duizenden jonge spinnen, die massaal hun draden in de lucht gooien om zich te verplaatsen.
Witte deken
Het engelenhaar is extra goed zichtbaar wanneer dauw op de spinnendraad ligt en het windstil is. In dit geval lijken de velden bedekt met een zachte, witte deken. Het natuurlijke verschijnsel werd gisteren vastgelegd bij zonsondergang in de weilanden rond Veenwouden.
Het fenomeen ontstaat wanneer duizenden spinnetjes zich willen verplaatsen naar een ander gebied, vertelt spinnenexpert Peter van Helsdingen van Naturalis. "Wanneer de vegetaties waar de spinnen zich bevinden onder water beginnen te staan, dan gaan veel prooi-insecten dood en willen de kleine spinnetjes vluchten", zegt hij.
"Dan gaan ze grassprieten en struiken beklimmen en webdraadjes produceren van ongeveer een meter lang. Ze laten het draadje in de lucht waaien." Zo kunnen de spinnetjes zich laten vervoeren door de lucht en zich verspreiden in grote gebieden.
Ballonvaren
Op deze manier kunnen de spinnetjes in geïsoleerde eilanden terechtkomen. "De spinnetjes doen hiermee aan iets wat op ballonvaren lijkt", vertelt Van Helsdingen. "Zo komen jonge spinnen in een nieuw gebied waar ze voedsel kunnen krijgen."
Volgens Van Helsdingen doen veel soorten spinnen aan dat ballonvaren in de eerste fasen van het leven. "Grote spinnen kunnen het niet. Die zijn daar te zwaar voor."