Omstreden activist Khatib houdt toespraak ondanks inreisverbod, ontkent verheerlijken geweld
Ondanks een inreisverbod heeft de Palestijnse activist Mohammed Khatib gisteren via een livestream toch een toespraak kunnen houden voor studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is in Nederland ongewenst verklaard vanwege haatzaaien en het verheerlijken van geweld. RTL Nieuws sprak hem en hoorde zijn kant van het verhaal.
Er waren ongeveer zeventig demonstranten op de toespraak van Khatib afgekomen. Ze luisterden naar hem via een laptop die op een grasveld van de Nijmeegse campus stond. Ook online keken nog ruim tachtig mensen mee.
Khatib sprak vanuit het buitenland nadrukkelijk over het bevrijden van de Palestijnse gebieden en de rol van westerse landen in het geweld van Israël tegen de Palestijnen. De toespraak kreeg luid applaus en werd gevolgd met een mars over de campus.
Verheerlijken geweld
"Voor haatzaaien en verheerlijking van geweld is geen plek in Nederland", zeiden ministers David van Weel (Justitie) en Marjolein Faber (Asiel) over het inreisverbod voor Khatib. Khatib kreeg het inreisverbod opgelegd vanwege uitspraken over het Israëlisch-Palestijns conflict. Vlak na de aanval van Hamas op Israël, 7 oktober vorig jaar, zou hij in Berlijn baklava hebben uitgedeeld om de aanvallen te vieren.
Tegen RTL Nieuws zegt Khatib nu geweld niet te verheerlijken. "De Nederlandse regering is juist degene die geweld verheerlijkt", zegt hij. "Deze staat achter de terroristische acties van Israël in Gaza en andere delen van Palestina. Ook steunt de overheid in Den Haag Israël met wapens die worden gebruikt tegen onschuldige burgers in Palestina."
"We staan op voor mensen die worden onderdrukt en de slachtoffers van genocide", zegt hij. Daarmee verwijst hij naar de vele Palestijnen die slachtoffer zijn geworden van de oorlog in Gaza.
Khatib kwam jaren geleden als vluchteling naar België Hij heeft een verblijfsstatus en woont in Brussel. Hij is Europees coördinator van Samidoun, die Palestijnse politieke gevangenen steunt via acties.
Samidoun
Samidoun werd kort geleden verboden in de Verenigde Staten en Canada. Deze landen verdenken de Samidoun van verbondenheid met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) die als terroristische organisatie wordt gezien. Volgens Amerika zou Samidoun geld verzamelen om PFLP financieel te ondersteunen.
Khatib ontkent dat Samidoun banden heeft met Palestijnse gewapende groeperingen. "Maar we geloven wel in elke vorm van verzet tegen de Israëlische bezettingen. Daarom hebben we respect voor de acties van PFLP en ook Hamas", zegt hij. "De Palestijnen hebben het recht om zich te verzetten als reactie op het Israëlische geweld."
Volgens Peter Malcontent, expert op het gebied van het Palestijns-Israëlische conflict, is dit laatste 'een geldige reden voor de regering om deze meneer de toegang te weigeren'. "Het is overduidelijk dat Hamas zich schuldig maakt aan terroristisch geweld tegen onschuldige burgers, zoals bij de bloedige aanval op 7 oktober. Khatib verheerlijkt dat. Hij noemt de gedode Hamasleider Sinwar een held. Op basis daarvan wordt hij terecht geweigerd."
Malcontent vindt wel dat de Nederlandse overheid dezelfde strengheid ook zou moeten toepassen 'de volgende keer dat een Israëlische overheidsfunctionaris zich meldt voor een politieke toespraak'. "Want er is voldoende aanleiding om te geloven dat ook Israël zich schuldig maakt aan geweld tegen burgers, op een manier die volgens het internationale recht strafbaar is."
Formeel argument
Dat Nederland vooralsnog strenger lijkt ten aanzien van pro-Palestijnse sprekers, komt volgens Malcontent omdat de internationale gemeenschap (nog) niet onomstotelijk heeft vastgesteld dat Israël buitenproportioneel geweld gebruikt tegen burgers in de oorlog tegen de terreurgroep. "Dat moet heel formeel nog vastgesteld worden, bijvoorbeeld door het Internationaal Strafhof. Een vrij formeel argument, maar ons kabinet lijkt dat argument voorlopig wel te gebruiken."
Het verzet moet er volgens Khatib toe leiden dat Palestijnen kunnen leven in een democratische samenleving waar iedereen gelijk wordt behandeld. "Er moet een einde komen aan discriminatie, apartheid en kolonialisme."
"Dit verzet moet doorgaan totdat Palestina volledig is bevrijd van de 'zionisten'", zegt Khatib. In de oplossing die hij voor ogen heeft, is er ook plek voor Israëliërs, 'mits ze geloven in gelijke rechten voor iedereen'. "Palestijnen waren gastvrij tegen de Joodse vluchtelingen die in Europa onderdrukt waren", zegt hij. "Dit laat zien dat we op humanitair gebied een stukje verder gaan dan andere landen waar wordt beweerd dat ze voor mensenrechten staan."
Dit standpunt, steun aan een Palestijnse staat die een Israëlische staat vervangt, kan volgens Malcontent geen reden zijn Khatib te weigeren. "Dat mag iedereen zeggen. Zolang je niet oproept tot geweld tegen mensen of een bevolking."
Onvoldoende rechtsgrond
Hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer is juist kritisch over het inreisverbod voor Khatib. Eerder meldden bronnen al aan RTL Nieuws dat het onvoldoende rechtsgrond zou hebben.
"Of het je bevalt of niet, een regering moet zich niet met de inhoud van wat iemand wil zeggen bemoeien. Dit staat haaks op het verbod op censuur", zegt Brouwer. "Hier wordt het iemand belet om gebruik te maken van zijn vrijheid van meningsuiting. Maar in principe is iedereen vrij om te vinden wat hij of zij wil en pas als je daarmee de wet overtreedt kan het OM je vervolgen. Het kabinet moet zich hier buiten houden."
Khatib herhaalt dat hij een kort geding wil aanspannen. "Via het kort geding zal ik voor mijn vrijheid van meningsuiting vechten", zegt hij. Het kort geding is nog niet aanhangig gemaakt bij de rechtbank.
In deze video ligt minister Van Weel waarom is Khatib ongewenst is verklaard: