Olympische Spelen beginnen met treinellende door grootschalige sabotage: dit moet je weten
Op treinstations in Parijs ontstond vanochtend chaos door grootschalige sabotage van het Franse spoornet. Er zijn brandjes gesticht en belangrijke datakabels vernield op diverse plekken in Frankrijk. 800.000 reizigers kampen met de gevolgen. Wie er achter zit, is nog niet duidelijk.
Om 07.00 uur vanochtend reed er vanaf Gare Montparnasse in Parijs geen enkele trein meer. Dat bleef tot 13.00 uur zo. En niet alleen op dat station in de Franse hoofdstad liep het spaak, ook op Gare du Nord ontstonden lange rijen.
Eurostar annuleerde een kwart van alle treinen vandaag, morgen en zondag. Vooral reizigers vanuit Londen zijn de dupe, vanuit Amsterdam en Rotterdam zijn de meeste treinen alleen maar vertraagd.
'Aanval op Franse volk'
De baas van de Franse spoorwegen SNCF, Jean-Pierre Farandou, liet weten dat 800.000 reizigers last hebben van de 'grootschalige sabotage'. "Dit is niet alleen een aanval op de Franse spoorwegen, maar ook op het Franse volk", zei hij.
Volgens de SNCF hebben kwaadwillenden op vier plekken geprobeerd het spoor te saboteren. Dat is op drie plekken gelukt: bij Croisilles, Commune nouvelle d'Arrou en Meurthe-et-Moselle. Daardoor zijn er problemen op de trajecten Lille - Parijs, Bordeaux - Parijs en Straatsburg - Parijs.
De Franse zender BFMTV meldt op basis van een bron dat de plekken waar de spoorlijnen gesaboteerd werden 'geen toeval' zijn. Het zouden plekken zijn waar je alleen met verstand van zaken te werk kunt gaan.
Reparatie veel werk
Ondergrondse kabels, bedoeld om informatie aan machinisten door te spelen en wissels om te zetten, zijn in brand gestoken. Het repareren van de schade is 'arbeidsintensief' en kan nog het hele weekend duren. "De kabels moeten een voor een vervangen worden", meldde de SNCF.
Wie er achter de 'grootschalige aanval' op het Franse spoornet zit, is nog niet duidelijk. Volgens de Franse minister van Sport, Amélie Oudéa-Castéra, houdt de sabotage mogelijk verband met de openingsceremonie van de Olympische Spelen vanavond. Daar worden 300.000 mensen verwacht.
"Ik wil echt in de sterkst mogelijke bewoordingen veroordelen wat er vanochtend is gebeurd", liet Oudéa-Castéra weten. "Het is werkelijk verschrikkelijk."
Zowel Franse als Nederlandse reizigers die vast kwamen te staan op Gare Montparnasse lieten aan een RTL Nieuws-verslaggever ook weten te balen van de situatie:
De Franse premier Gabriel Attal noemde de gevolgen van de sabotage 'enorm en ernstig'. Morgen is het ook nog eens zwarte zaterdag, benadrukte hij. "Ik denk aan alle Fransen die zich klaarmaakten voor een vakantie. Ik deel hun woede en prijs hun geduld en begrip."
De Franse inlichtingendiensten zijn ingeschakeld om de daders op te sporen, maar het is nog onduidelijk wie er achter de aanval zit. Online gonst het van de geruchten, maar er is nog niets over bekendgemaakt.
Wie vanuit Nederland naar Parijs wilde reizen, kreeg te maken met vertragingen van anderhalf uur. Er werd ook een Eurostar-trein geannuleerd en vanmiddag vertrokken drie treinen niet vanuit Amsterdam, maar alleen vanuit Rotterdam.
Weinig gevolgen atleten
Voor Nederlandse atleten die onderweg zijn naar de Spelen, vielen de consequenties mee. Een woordvoerder van TeamNL liet aan RTL Nieuws weten dat een aantal sporters te maken kreeg met vertragingen, maar dat zorgde niet voor problemen.
Op de treinstations in Rotterdam en Amsterdam, waar de internationale treinen naar Frankrijk vertrekken, was het vandaag niet drukker dan normaal, meldde een woordvoerster van de NS. "De stations in Rotterdam en Amsterdam vertonen het gebruikelijke beeld", zei ze.
In Frankrijk werd de carpoolapp BlaBlaCar wel bijna twee keer zoveel gebruikt als gebruikelijk. Ook de website van busmaatschappij Flixbus werd veel meer dan normaal geraadpleegd.
Openingsceremonie
De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, benadrukte dat gebeurtenissen geen gevolgen hebben voor de openingsceremonie van de Spelen vanavond. Het sportevenement begint om 19.30 uur met een boottocht op de Seine in Parijs.