Risico op verstopping

Meerderheid Nederlanders heeft poepschaamte: 'Zit heel diep'

Door Lene Makkink··Aangepast:
© dpa Picture-AllianceMeerderheid Nederlanders heeft poepschaamte: 'Zit heel diep'
RTL

Stel je voor: je hebt net je behoefte gedaan in het toilet en komt bij het verlaten van de wc-ruimte oog in oog te staan met je collega (misschien ruikt die het wel – nog erger). Bijna driekwart van de Nederlanders wil niet buiten de deur poepen, blijkt uit een nieuwe peiling. "We willen allemaal perfect zijn, maar daar hoort poep niet bij."

In de Romeinse tijd was poepen 'haast een theekransje', stelt toiletdeskundige Marian Loth. De openbare toiletten bevonden zich in de buitenlucht én naast elkaar. Hoe anders is dat nu, meer dan tweeënhalf duizend jaar later? 73,8 procent van de Nederlanders geeft nu in een peiling van Sanitairwinkel aan poepen buiten de deur zo veel mogelijk te vermijden. 

"Die schaamte zit heel diepgeworteld", zegt Loth. Zij promoveerde met een onderzoek naar treintoiletten. "Het past niet binnen het perfecte plaatje waar we naar streven."

Remsporen en geuren

Uit de peiling blijkt dat mensen vooral moeite hebben met poepen in een wc-hokje met open boven- en onderkant, op een date en in een openbare ruimte. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een restaurant of museum. Bijna 90 procent van de respondenten geeft aan zo'n open wc-hokje ongemakkelijk te vinden.

Altijd stress door gebrek openbare toiletten, Leonie durfde deur amper uit
Lees ook

Altijd stress door gebrek openbare toiletten, Leonie durfde deur amper uit

Het heeft volgens Loth te maken met een wisselwerking. Enerzijds willen mensen niet naar een gore toilet, anderzijds willen mensen de wc schoon achterlaten. "Soms laat je onbedoeld remsporen achter", zegt de toiletexpert. "Dan schaam je je dood."

Uit de peiling, waar 1200 Nederlanders aan meededen, blijkt dan ook dat het toilet thuis vaak wordt schoongemaakt. 18,8 procent zegt het dagelijks te doen, 40,8 procent maakt meerdere keren per week schoon en 32,8 procent doet het eens per week.

Ziek worden

De schaamte rond het poepen heeft ook te maken met het feit dat je van ontlasting ziek kunt worden. Daar kwam men in de Middeleeuwen achter en sindsdien heerst een taboe rond poepen.

Maar ziek worden is óók een risico als je niet poept wanneer je moet. "Het is heel belangrijk dat als je naar het toilet moet, je gewoon gaat en niet wacht", zegt Loth. Ja, je kan poepen tijdelijk inhouden, maar als je het te lang ophoudt kan dat ernstige gevolgen hebben, waaronder verstopping, blaasontsteking en buikpijn.

Wat te doen

Maar goed, schaamte is schaamte. Dus hoe kom je er vanaf? Toiletexpert Loth stelt dat je het bespreekbaar moet maken. Iedereen doet het immers. "Je moet het uit de taboesfeer halen", zegt Loth, al erkent ze dat dat wel lastig kan zijn.

Daarnaast hebben ouders een belangrijke rol, door van jongs af aan hun kinderen te leren dat poepen normaal en niet vies is. Ook helpt het om de toiletruimte goed te ventileren. Dan voorkom je vieze geurtjes.

De beste houding om in te poepen is overigens hurkend, stelt Loth. De gaten in de grond die je tegenkomt als je door Frankrijk rijdt bijvoorbeeld, zijn dus eigenlijk heel goed voor je. Al is het volgens Loth lastig om de westerse wereld daarvan te overtuigen. "We willen dat eigenlijk niet, omdat het te dierlijk is."

Al met al ben je dus in ieder geval niet de enige, mocht je last van poepschaamte hebben. "Het is iets heel erg vies, maar we doen het allemaal."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
GezondheidLink in bio