Ook hoogwater in Nederland door noodweer Duitsland, 'maar we kunnen het aan'
Het zuiden van Duitsland kampt sinds afgelopen vrijdag met zware regenval en overstromingen. Dat water komt nu voor een deel onze kant op. "De waterstand wordt hier hoger, maar het wordt niet onveilig."
In Beieren zijn waterstanden bereikt die normaal gesproken maar één keer in de honderd jaar voorkomen, in een deel van Beieren is de noodtoestand uitgeroepen. Rivieren treden buiten hun oevers en meerdere dammen zijn doorgebroken. Verschillende plaatsen in de buurt van de rivieren Donau en Schmutter moeten worden geëvacueerd vanwege de wateroverlast. De autoriteiten roepen op tot kalmte.
"Dat water komt voor een deel naar Nederland toe", zegt Alphons van Winden, waterstanddeskundige bij landschapsontwikkelingsbureau Stroming. "Nu is het water nog in Duitsland, bij Mannheim in de buurt. Het is vier tot vijf dagen onderweg voordat het Nederland bereikt. Dat gaat vrijdag op zaterdag gebeuren." Volgens Heleen Ekker, klimaatspecialist bij RTL Nieuws, wordt er een piek verwacht in de Rijn bij Lobith, en verspreidt het water zich vervolgens in de IJssel, Neder-Rijn en de Waal.
'Niks ernstigs'
In Lobith zal de waterstand, zo schat Van Winden in, naar 13,2 meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil) stijgen. "Dat is niks ernstigs", benadrukt hij. "De waterstand zal kort deze hoogte hebben, 1 à 2 dagen. Tot 14 meter kunnen we het water makkelijk hebben. De dijken in ons land komen pas in de problemen bij een waterstand van 17 tot 18 meter. De hoogste stand die hier ooit is gemeten, is 16,5 meter, en dat was jaren geleden. Met onze waterveiligheid is er niets aan de hand."
In onderstaande video zijn beelden te zien van ondergelopen wegen in Limburg, twee weken geleden:
Onze uiterwaarden zullen wel deels onder water komen, maar, zo zegt Van Winden, 'die zijn ingericht om dit op te vangen'. Uiterwaarden in Nederland overstromen bij een waterstand van 12 meter. "Maar voordat echt grote delen van de uiterwaarden overstromen, moet het water naar 14 tot 14,5 meter stijgen."
Volgens Ekker is nu nog niet te zeggen of deze wateroverlast in Duitsland door de opwarming van de aarde is veroorzaakt. Maar: "Het past wel in een trend van steeds meer extreme regenval. Het ingewikkelde bij deze vraag is dat weersextremen er altijd al waren, en ook altijd zullen blijven. Het vereist specifiek onderzoek om te kunnen zeggen of een bepaald type weer verergerd is door klimaatverandering of niet."
Onderzoek
De hevige overstromingen drie jaar geleden, ook in Duitsland, en in Nederland (Limburg) en België, waardoor meer dan 200 doden vielen, waren wél een link met klimaatverandering. Ekker: "Uit onderzoek van internationale wetenschappers, onder meer uit Nederland, bleek dat de neerslag inderdaad heftiger is geworden door klimaatverandering en ook vaker voorkomt."
Rijkswaterstaat laat weten dat de huidige hoge waterstand 'nu wel bijzonder is'. "In de afgelopen 123 jaar is het ongeveer één keer per vijftien jaar voorgekomen dat er in juni een piek van meer dan 12 meter bereikt wordt. Maar dit is twee weken geleden in mei al een keer voorgekomen, en nu ook weer." Rijkswaterstaat probeert het water zo goed mogelijk af te voeren, onder meer met stuwen en sluizen. "We houden het continu in de gaten."
Pas maandag komt het waterpeil weer onder de 12 meter.