Verdeeldheid in horeca

Deze kroegen gaan bezoekers wél controleren op QR-code

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Deze kroegen gaan bezoekers wél controleren op QR-code
RTL

Boosheid, onbegrip en kritiek vanuit de horeca na het besluit dat het coronatoegangsbewijs er gaat komen. Vanaf 25 september zijn horecazaken verplicht te controleren of je gevaccineerd, getest of genezen bent. Vele zaken zeggen dat niet te gaan doen, anderen juist wel. "Wij doen het voor de gezondheid van onze gasten."

Voorzitter Robèr Willemsem van Koninklijke Horeca Nederland zegt dat meer dan de helft van de zaken aangeeft de maatregelen niet te zullen naleven. "Ondernemers vinden het disproportioneel, onnodig, niet gastvrij en soms ook niet te doen. Hoe ga je bijvoorbeeld controleren als je een zaak in je eentje runt?" 

'Ouderen en onszelf beschermen'

Die bezwaren worden door de hele horecabranche goed begrepen. Iedereen incasseerde coronaklappen het afgelopen anderhalf jaar, maar de horeca misschien wel de meeste. En toch zijn er ook zaken die deze maatregelen wel gewoon handhaven. 

"Voor ons speelt het bieden van een veilige zitplaats een grote rol, het is voor ons een gezondheidskwestie", zegt leidinggevende Leonie van restaurant BEUM in het Brabantse Dorst.

Het terras van restaurant BEUM.© BEUM
Het terras van restaurant BEUM.

Bij BEUM komen namelijk vrij veel oudere mensen, vertelt Leonie. "Wij willen meehelpen hen te beschermen, en onszelf natuurlijk ook. Bovendien werken wij met jonge mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Bij BEUM leiden wij hen op tot professionele horecamedewerkers. Als leerwerktraject dat wij zijn volg je regels, en dat leer je leerlingen ook." 

'Blij om open te kunnen zijn'

Het team van BEUM begrijpt zeker de onvrede bij andere horecaondernemers, "De horeca heeft het moeilijk gehad, en dan komt dit er ook nog eens bij. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Formule 1 in Zandvoort, is dat natuurlijk wel moeilijk. Maar de gezondheid van onze gasten gaat boven dit soort zaken."

Dit zijn straks de regels:

Toegangsbewijs verplicht

Ben je ouder dan 13 jaar? Dan moet je soms een coronatoegangsbewijs laten zien.
Ben je ouder dan 14 jaar? Dan laat je ook je identiteitskaart zien.
Binnen en buiten op de volgende plekken:

  • in restaurants en cafés
  • op festivals en bij evenementen
  • bij sportwedstrijden zoals in het betaald voetbal
  • in bioscopen en theaters

Coronatoegangsbewijs

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als:

  • je 2 prikken hebt gehad,
  • je corona hebt gehad en weer beter bent,
  • je een negatieve test hebt van maximaal 24 uur oud.

Het coronatoegangsbewijs zet je zelf op je mobiele telefoon.
Dat kan met de Coronacheck-app.

Bron: Rijksoverheid

En dus staat er vanaf 25 september iemand voor de deur die QR-codes scant. Net als bij Café Het Viltje in het Brabantse Bakel. Kayl Bouwmans is daar de eigenaar, en ook al is het met tegenzin, hij gaat wel controleren op coronatoegangsbewijzen.

Bang voor boetes

"Ik ben gewoon blij dat we open mogen zijn", zegt Kayl erover. "En ik begrijp ook dat anderen het niet doen. Maar in ons dorp zijn veel mensen gevaccineerd, doet niemand er moeilijk over en het ging de laatste tijd ook goed."

Ook de mogelijke boete na een controle is een argument om toch maar te controleren aan de deur. Op Facebook zijn meerdere zaken die een bericht plaatsen met die strekking.

Sommigen controleren niet

"Zonder bewijs helaas geen toegang. Er zal hier door de gemeente streng op gecontroleerd worden, net als vorig jaar toen we elke week gecontroleerd en goed bevonden werden door de boa's", schrijft het restaurant Fine Cooking in Vianen op hun pagina. Met de toevoeging: "(Bent u het met deze verplichting niet mee eens, richt dan uw commentaar op het kabinet.)"

"Het moet maar", zegt een medewerker, die niet met zijn naam in dit artikel wil, bang voor groepen die het niet met de beslissing eens zijn. "Ook al vinden we het niet leuk, we controleren wel. Op drukke dagen trekken we dan nu maar een extra personeelslid aan."

Ook hij begrijpt dat anderen niet controleren, maar riskeert het zelf niet. "We zijn een grote zaak, er kunnen 600 mensen in. Dat valt te veel op, en we moeten doorgaan."

'Genoeg schade geleden'

Maar er zijn ook genoeg ondernemers die niemand bij de voordeur zetten. Tanita van der Ham bijvoorbeeld van Grand Café de Polderei in Anna Paulowna.

"We zijn het niet eens met de maatregelen, we hebben de afgelopen tijd al genoeg schade geleden", zegt Tanita. "Inmiddels is een groot deel van de mensen gevaccineerd. De rest heeft vast een goede reden om het niet te doen."

"Ik vind het niet aan mij om mensen buiten te sluiten. Dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen."

'Het wordt chaos'

Een café-eigenaresse uit Noord-Brabant die anoniem wil blijven, gaat ook niet controleren. Ze is tegen de nieuwe maatregelen omdat volgens haar 'de vrijheid van de mensen op deze manier wordt ingeperkt'.

Als bezoeker van de horeca wordt het na 25 september een verrassing. Waar controleren ze wel, en waar niet? Wat verwacht Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland dat er gebeurt na 25 september? "Het wordt chaos."

Lees meer over
CoronaCheckCoronavirusCoronavaccinNederland