Kabinet wil met nieuwe campagne lerarentekort tegengaan: 'Salaris van 6200 euro'
Een laag salaris, eentonig werk en geen doorgroeimogelijkheden. Het zijn een paar vooroordelen over het werk van leraren in het primair en voortgezet onderwijs, maar ze kloppen niet, zegt staatssecretaris Mariëlle Paul. Daarom lanceert zij vandaag de campagne 'Werken met de Toekomst' om die vooroordelen tegen te gaan en het lerarentekort te verkleinen.
"Dit is de grootste campagne ooit over werken in het onderwijs", zegt de staatssecretaris. Het doel van de campagne is om potentiële zij-instromers en studenten enthousiaster te maken voor een baan in het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.
"Dit is een volgende stap in de aanpak van de tekorten in het onderwijs. Goed onderwijs valt of staat met wie er voor de klas staat."
Het salaris van leraren wordt structureel onderschat, zegt de staatssecretaris. En dat is een misvatting die niet gunstig is voor het imago van het onderwijs waar al jaren veel personeelstekort is. In het primair onderwijs is dat tekort 8,1 procent (7700 fte's) en in het voortgezet onderwijs is het 5,1 procent (3800 fte's).
"De misvattingen zijn zonde want je hebt een prima salaris als leraar. Gemiddeld genomen verdien je rond de 6200 bruto per maand, dat is mooi meegenomen. En je werkt in het onderwijs met de toekomst van ons land en hebt daarnaast volop kans om jezelf te ontwikkelen."
Volgens de Rijksoverheid verdient een leraar gemiddeld 6100 euro per maand. Dat is inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering en toeslagen waar iedere leraar recht op heeft.
Positief en realistisch beeld
De campagne wil een positief en realistisch beeld schetsen over werken in het onderwijs. Het benadrukt dat het soms hard werken is, maar dat je wel dagelijks het verschil kunt maken voor leerlingen en studenten. Het is een betekenisvol beroep, met veel voldoening als je jonge mensen telkens iets nieuws kunt leren.
Met deze campagne trekt het kabinet dus alles uit de kast. Dat is ook hard nodig. "Voor niets komt de zon op", zegt staatssecretaris Paul. "We hebben veel mensen nodig, dus we willen erin investeren."
Op deze basisschool staan veel meesters voor de klas: