Je kiezen laten trekken vanwege geldzorgen: 'Wortelkanaalbehandeling duurder, maar wel beter'
Driekwart van de tandartsen trekt tanden of kiezen op verzoek van de patiënt terwijl een andere, vaak duurdere behandeling beter is. Uit promotieonderzoek van Dyonne Broers van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) blijkt dat geldgebrek de meestvoorkomende reden is. "We zijn in Nederland een beetje doorgeschoten in het respecteren van de wens van de patiënt."
Onderzoeker Broers vertelt dat veel mensen denken dat ze van het probleem af zijn zodra de kies eruit is, maar dat dit niet altijd de beste oplossing is. "Het trekken van een kies kost een paar tientjes, maar daarna komen er vaak nog extra kosten bij, zoals het laten maken van een kunstgebit."
Honderden euro's
Het trekken van een kies is misschien de snelste oplossing, maar kan de problemen in de toekomst juist verergeren. "Een wortelkanaalbehandeling is op de lange termijn mogelijk beter. Je betaalt daarvoor tussen de 300 en 500 euro, maar voorkomt dat in de toekomst ingrijpende vervangingen nodig zijn of andere complicaties optreden."
Bang voor de tandarts
Een ander groot probleem is tandartsangst, die veel patiënten ervan weerhoudt om preventieve zorg te zoeken. Hardi Mirza, tandarts bij Mondzorgcentrum Rotterdam, merkt op dat angst voor de tandarts een veelvoorkomende reden is waarom mensen behandelingen uitstellen.
"Veel mensen vermijden de tandarts uit angst. Ze komen niet opdagen voor de reguliere reiniging of controle, en daardoor ontstaan problemen die uiteindelijk een ingrijpende behandeling vereisen, zoals het trekken van een kies", laat Mirza weten. "Uiteindelijk haalt je lichaam je in. Wat eerst een klein gaatje was, kan uitmonden in een ontsteking, en dan kom je bij behandelingen die verder gaan dan alleen een vulling."
Mirza wijst erop dat het vermijden van de tandarts op de lange termijn niet alleen het gebit schaadt. "Tanden en kiezen zijn belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor je psychosociale welzijn. Het is essentieel om ze goed te verzorgen."
Tandartsen leggen eed af
Dyonne Broers zegt dat de uiteindelijke beslissing altijd bij de patiënt ligt, hoewel tandartsen wel hun advies zouden moeten geven. "Als het goed is, kiest een tandarts wat voor de patiënt het beste is. Tandartsen hebben een eed afgelegd om geen schade toe te brengen, en dat moet altijd de basis zijn van hun advies."
Toch is het volgens Broers belangrijk om de keuze aan de patiënt over te laten. "Helaas zijn we in Nederland misschien een beetje doorgeschoten in het respecteren van de wens van de patiënt om zelf te beslissen, wat soms ten koste gaat van hun gezondheid." Volgens de onderzoeker moeten tandartsen niet alleen advies geven over de kosten, maar vooral over de langetermijngevolgen van een behandeling. "Dit zou uiteindelijk beter zijn voor hun gezondheid."