Russen slaan terug

Zware Oekraïense luchtaanvallen op Rusland: 'Willen logistiek afknijpen'

Door Chris Koenis··Aangepast:
© APZware Oekraïense luchtaanvallen op Rusland: 'Willen logistiek afknijpen'
RTL Nieuws

Het Oekraïense leger heeft een van de grootste luchtaanvallen op Russisch grondgebied uitgevoerd in bijna drie jaar tijd. Naast veel drones zijn Amerikaanse en Europese langeafstandsraketten afgevuurd.

- Tekst gaat verder onder de advertentie -
Advertentievrij?RTL-Premium

Volgens de Oekraïense legertop zijn bij de aanval doelen ver in Rusland geraakt, tot 1100 kilometer over de grens. Daarbij zijn drones afgevuurd op olieopslagplaatsen, raffinaderijen en wapen- en munitiefabrieken, met name in de zuidwestelijke Russische regio's Brjansk, Saratov, Toela en Tatarije.

De legerleiding spreekt van 'opnieuw een succesvolle aanval' met drones gericht op brandstoftanks bedoeld voor bommenwerpers op de Russische luchtmachtbasis Engels, een stad aan de rivier de Wolga. Een brand die daar vijf dagen zou hebben gewoed na de vorige Oekraïense aanval, was pas geblust maar is nu weer opgelaaid, zo is te zien op foto's die het leger deelt.

Bij dezelfde basis is volgens de Oekraïense veiligheidsdienst SBU ook een opslagplaats getroffen waar kruisraketten en zweefbommen lagen opgeslagen.

'Diepe operatie'

"Dit noemen wij de diepe operatie", zegt militair expert Mart de Kruif. "Aanvallen die zijn bedoeld om de vijand achter de frontlinie te verzwakken. Oekraïne is hier al langer mee bezig. Het wil de logistiek van het Russische leger afknijpen, door het aanvallen van brandstoftanks en wapendepots, en het lamleggen van vliegvelden."

Bijzonder aan deze aanval is dat de drone-aanvallen die we eerder zagen, ditmaal zijn gecombineerd met zwaarder geschut. Het Oekraïense leger heeft bij de aanval zeker zes Amerikaanse ATACMS-raketten en zes Brits-Franse Storm Shadow-raketten afgevuurd, meldt het Institute for the Study of War. 

Dat zijn langeafstandsraketten waar Oekraïne pas sinds november westerse toestemming voor heeft, en die doelen tot 300 kilometer kunnen raken.

Het bereik van de ATACMS en Storm Shadows.© RTL Nieuws
Het bereik van de ATACMS en Storm Shadows.

Dat Oekraïne hiertoe in staat is, noemt De Kruif 'echt de volgende trap' in de Oekraïense luchtaanvallen op Rusland. Dat begon aanvankelijk met enkele zelfgebouwde drones (waar wel westerse techniek in zit), maar is uitgegroeid tot een luchtoffensief met verschillende wapensystemen.

"Dit soort diepe operaties hebben nooit een direct effect aan het front, maar hebben indirect wel degelijk effecten. We zien bijvoorbeeld dat het aantal beschikbare granaten van Rusland aan het front afneemt. Dat komt niet alleen door haperende productie, maar ook door logistieke problemen als gevolg van dit soort aanvallen", zegt de oud-commandant der strijdkrachten.

Rusland slaat snel terug

Het Oekraïense luchtoffensief is niet lang onbeantwoord gebleven. Vanmorgen vroeg sloegen de Russen terug met aanvallen op de energiesector. Een inmiddels bekend en sinister concept dat Rusland vooral in de wintermaanden toepast om de Oekraïense bevolking in de kou te zetten.

- Tekst gaat verder onder de advertentie -
Advertentievrij?RTL-Premium
Deze Friese organisatie zamelt spullen in voor de Oekraïense bevolking.

President Zelensky van Oekraïne spreekt van 'alweer een enorme aanval' van de Russen. "Het is midden in de winter en het doelwit voor de Russen blijft ongewijzigd: onze energie-infrastructuur. Hun doelen waren onder andere gas- en energiefaciliteiten die het normale leven van onze mensen mogelijk maken", schrijft Zelensky op sociale media.

Bij de tegenaanval heeft het Russische leger 43 raketten en 74 drones ingezet, meldt de Oekraïense luchtmacht. Rusland bevestigt de aanval, maar blijft beweren dat de stroomvoorziening zou worden gebruikt voor 'het ondersteunen van het militair-industriële complex' van Oekraïne.

Uitzoomend op het langdurige conflict, zorgen de aanvallen over en weer nog niet voor veel terreinwinst voor een van de twee partijen. Wel is zichtbaar dat zowel Oekraïne en Rusland de aanvallen opvoert in aanloop naar de inauguratie van Donald Trump als de volgende president van Amerika. 

Trump heeft tijdens zijn campagne beloofd dat hij de oorlog 'binnen 24 uur' zal beëindigen. Al werd die termijn na zijn verkiezingswinst opgerekt naar een half jaar. Los van Trumps vloeibare beloftes lijken de twee strijdende landen te beseffen dat Trump snel zal aansturen op een deal. 

"Door hun aanvallen nu op te voeren, willen zowel de Russen als de Oekraïeners een zo sterk mogelijk uitgangspunt afdwingen bij de onderhandelingen", zegt de Kruif. "Maar allebei zijn ze waarschijnlijk niet in staat om dit tempo vol te houden qua voorraden en logistiek. Ze rijden beide in het rood."

Advertentievrij?RTL-Premium