Tsunami na vulkaanuitbarsting Spanje zoals in populaire Netflixserie? 'Kans is klein'
Een vulkaanuitbarsting in Spanje die voor een tsunami zorgt met verwoestende gevolgen voor Europa, Afrika en zelfs Noord-Amerika. Daarover gaat de Netflixserie La Palma. De serie doet het al weken goed in Nederland. Kan het scenario van de serie werkelijkheid worden?
La Palma kwam begin december uit en steeg al snel naar de eerste plek in het Nederlandse lijstje van bestbekeken series op Netflix. De serie is van Noorse makelij. En die doen het meestal goed in Nederland.
Ook in andere landen doet de serie het goed. Het draait allemaal om de vulkaan op het Canarische eiland. Dat is de Cumbre Vieja-vulkaan. Hieronder zie je waar La Palma en de vulkaan precies liggen:
De Cumbre Vieja barstte in 2021 uit. Het dodental viel mee, slechts één iemand kwam om. De uitbarsting leverde vooral bijzondere plaatjes op.
Maar in de Netflixserie blijft het niet bij bijzondere plaatjes en een dodental van één. In de serie zorgt een vulkaanuitbarsting voor een andere, nog veel grotere natuurramp. Bij de uitbarsting wordt de vulkaan in tweeën gesplitst. Daardoor raakt een rots ter grootte van de New Yorkse wijk Manhattan los en belandt die in zee.
Verwoestende tsunami
Er ontstaat een tsunami, die niet alleen de Canarische Eilanden bereikt, maar ook grote delen van het vasteland van Europa, Afrika en zelfs Noord-Amerika. Dit zijn beelden van de Netflixserie:
En ja, we hebben het over een Netflixserie. Maar toch rijst de vraag of het scenario in La Palma zich echt kan voltrekken. We vragen het dr. Sam Poppe. Hij is een Belgische vulkanoloog en assistent-professor aan de Poolse Academie voor Wetenschappen in Warschau.
Stukken vulkaan missen
"Wat je in de serie La Palma ziet, is niet onmogelijk", zegt Poppe. Mogelijk is dat ver voor het ontstaan van de mensheid zelfs al eens gebeurd.
"Als je kijkt naar de Canarische Eilanden zie je dat verschillende eilanden een stuk missen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Las Cañadas-vulkaan op Tenerife." Het oranje deel op onderstaande kaart laat zien welk stuk vulkaan als het ware mist.
"Over dat missende stuk vulkaan bestaat discussie. Of het gaat om een verticale instorting, of een zijwaartse waarbij een deel van de vulkaan in de oceaan is geschoven. Als je kijkt naar de zeebodem, dan zijn er rotsblokken te zien die duidelijk komen door een landverschuiving. Ook op en rond La Palma zijn zulke duidelijke sporen gevonden", zegt Poppe.
Echte sporen van tsunami's
"Daarnaast zijn er sporen gevonden van tsunami's in de regio. Maar van wanneer die sporen zijn, is niet concreet te zeggen. Daarvoor moeten we waarschijnlijk tienduizenden of zelfs honderdduizenden jaren terug."
"En zeker niet onbelangrijk: het is niet vast te stellen of één enkele uitbarsting voor een landverschuiving kan zorgen, zoals in de serie. Wat ze in de serie laten zien, is het slechtst denkbare scenario. Niet 100 procent onmogelijk dus, maar wel zeer onwaarschijnlijk."
Angst is er dan ook niet op de Canarische Eilanden, ziet correspondent Richard Hogenkamp. "Mensen zijn het gewend om op te groeien naast een vulkaan. Er is wel kritiek op de serie. Zo vinden sommigen het ongepast dat de serie deels gebaseerd is op de vulkaanuitbarsting van drie jaar geleden, terwijl mensen nog steeds bezig zijn met het herstel daarvan."
Boos op Madrid
"De boosheid daarover is eigenlijk gericht op de regering in Madrid. Er zou een noodfonds komen om getroffenen te compenseren voor de geleden schade, maar de regering is veel beloftes niet nagekomen. Sowieso heerst op de eilanden een gevoel dat ze achtergesteld worden door Madrid', zegt Hogenkamp.
"Daarbij vrezen ondernemers in de toeristische sector dat vakantiegangers weg zullen blijven door de serie. Maar dat lijkt mij onwaarschijnlijk", zegt Hogenkamp. "Na de uitbarsting in 2021 kwamen er juist meer toeristen naar La Palma. Ik vraag me af of mensen banger worden door een serie of voor de realiteit van 2021."