Meer landen bestempelen pro-Palestijnse Samidoun als terreurorganisatie
Canada en de Verenigde Staten hebben samen de pro-Palestijnse organisatie Samidoun als terreurorganisatie aangemerkt. Duitsland deed dat vorig jaar al. Nederland bekijkt nu de mogelijkheden om dat te doen.
Op haar eigen site noemt Samidoun zich 'een internationaal netwerk van activisten in solidariteit met Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen'. De organisatie zegt evenementen en activiteiten te organiseren om rechtvaardigheid te krijgen voor deze gevangenen. Volgens de VN-mensenrechtenraad heeft een derde van de Palestijnen in Israëlische gevangenissen geen proces gehad, en worden er gevangenen gemarteld en seksueel misbruikt.
De VS en Canada noemen Samidoun een 'schijn-liefdadigheidsinstelling die terrorisme financiert'. De organisatie, die actief is in verschillende Europese en Noord-Amerikaanse landen, zou geld inzamelen voor de terroristische organisatie PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestine). "Organisaties als Samidoun doen zich voor als liefdadigheidsinstellingen die beweren humanitaire hulp te bieden aan mensen in nood, maar in werkelijkheid geld voor broodnodige hulp gebruiken om terroristische groeperingen te steunen", zei een hoge Amerikaanse functionaris.
De PFLP is al in 1997 als terreurorganisatie bestempeld. Onder Canadees en Amerikaans recht is het verboden om terreurorganisaties te financieren. Volgens deze landen kunnen 'neporganisaties' als Samidoun ertoe leiden dat het moeilijker is voor legitieme liefdadigheidsinstellingen om aan geld te komen. "Dit heeft gevolgen voor hun vermogen om in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te voorzien in basisbehoeften zoals voedsel, medicijnen en onderdak."
Het stempel van een terroristische organisatie gaat gepaard met bepaalde sancties, zoals het blokkeren van alle eigendommen van Samidoun.
Motie ingediend
Samidoun is onder andere actief in Zweden, Frankrijk en Nederland. Begin deze maand stemde de Tweede Kamer in met een motie van de SGP en JA21 om Samidoun op de nationale sanctielijst terrorisme te zetten. Het kabinet is daar nu over in gesprek met het Openbaar Ministerie. Ook bekijkt het kabinet of de organisatie in EU-verband verboden kan worden.
In Duitsland werd Samidoun vorig jaar al als terroristische organisatie bestempeld, omdat het de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober verheerlijkt zou hebben. Ook Hamas werd toen verboden. "Door deze organisaties in Duitsland te verbieden, hebben we een duidelijk signaal afgegeven dat we geen enkele vorm van verheerlijking van, of steun aan de barbaarse terreur van Hamas tegen Israël zullen tolereren", zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken daarover.
Niet lang daarna deden de Duitse autoriteiten invallen in panden van Samidoun en Hamas.