Ingang beschadigd

Crisisnoodopvang Ugchelen gaat door, ondanks explosie

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPCrisisnoodopvang Ugchelen gaat door, ondanks explosie
RTL

De crisisnoodopvang in Ugchelen gaat gewoon door. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn, waar Ugchelen onder valt, weten. Op de locatie, die rond vrijdag de deuren zou moeten openen, vond afgelopen nacht een explosie plaats. De politie meldde eerder uit te gaan van vernieling.

Ook de bijeenkomsten die zouden plaatsvinden, gaan gewoon door, zegt de woordvoerder, hoewel een bijeenkomst voor omwonenden is verplaatst vanwege de ontstane schade. De bijeenkomst, een inloop, zou plaatsvinden in het oude schoolgebouw waarin de opvang komt, maar wordt nu gehouden in het Van der Valk De Cantharel, om 19.00 uur. "Dat wordt dus niet meer een inloop, maar een centrale bijeenkomst."

Demonstratie

Volgens Omroep Gelderland gaat een groep inwoners om 19.00 uur demonstreren tegen de opvang. De woordvoerder zegt dat de gemeente daarover iets voorbij heeft zien komen op sociale media. "We weten dat de oproep is geweest." Maar meer weet de woordvoerder er ook niet van. Of de demonstratie bijvoorbeeld zal plaatsvinden bij het pand, of erin tijdens de bijeenkomst voor omwonenden, weet zij niet.

De woordvoerder benadrukt dat het enkel gaat om nachtopvang voor als er geen plek meer is voor asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel. "Overdag is er niemand." In het pand komt plek voor maximaal honderd mensen. Zo'n overloop was er eerder in Zutphen, maar die in Zutphen stopt vrijdag.

Gelderland biedt nieuwe noodopvang voor asielzoekers die niet in te vol Ter Apel mogen
Lees ook

Gelderland biedt nieuwe noodopvang voor asielzoekers die niet in te vol Ter Apel mogen

Rond de opvangplek bestond al langer weerstand, vooral onder ouders van de naastgelegen basisschool zou onrust zijn over de noodopvangplek. Er hingen zeker twee spandoeken met daarop de tekst 'Niet náást onze kinderen dat moeten we verhinderen!!' en 'Punt uit neem een ander besluit', zo is op beelden van Omroep Gelderland te zien. Die spandoeken hingen er volgens het COA al zeker twee dagen. Ze zijn volgens de woordvoerder niet weggehaald door de organisatie, omdat omdat die waarschijnlijk op een plek 'buiten de bevoegdheid van het COA hingen'. Volgens de regionale omroep zou de gevel van het gebouw na de explosie ook zwartgeblakerd zijn en zouden plafondplaten op de vloer liggen.

Beveiliger aanwezig

Tijdens de explosie was een beveiliger in het gebouw aanwezig. De COA-woordvoerder zegt dat met de beveiliger 'niks aan de hand is'. Hij wist niet of de beveiliger via de gemeente of het COA zelf was ingehuurd. De gemeente moet volgens het COA beslissen over het doen van aangifte, omdat het pand van de gemeente Apeldoorn is.

"Het COA betreurt wat er is gebeurd. Het verrichten van vernieling is onacceptabel. Uiteraard staan wij in nauw contact met de gemeente Apeldoorn en zullen wij samen blijven optrekken bij de totstandkoming van opvang", laat een woordvoerder van het COA weten aan RTL Nieuws.

Premier Schoof reageerde recent in zijn wekelijkse persconferentie op de oplopende spanningen binnen de coalitie over de aanpak van asiel en migratie, zie je in onderstaande video.

Lees meer over
COAAsielzoekersGelderland