Zwetend zwanger

(Top)sport met een baby in je buik kan prima: ‘Zwangerschap is geen ziekte’

Door Harun Kuloglu··Aangepast:
© Getty Images(Top)sport met een baby in je buik kan prima: ‘Zwangerschap is geen ziekte’
RTL

Profvoetbalster Lieke Martens kondigde gisteren haar zwangerschap aan. Hoewel ze een paar maanden geleden een punt zette achter haar interlandcarrière, speelt ze nog wel bij Paris Saint-Germain. Maar sporten en zwanger zijn, gaat dat wel samen? "Ik denk dat we hier een verkeerd beeld van hebben."

Serena Williams, Kim Clijsters, Ellen van Dijk: zomaar een paar voorbeelden van topatleten die tijdens én na hun zwangerschap hun sport op hoog niveau bleven beoefenen. Ook op amateurniveau blijven veel zwangere vrouwen in beweging. Toch doen toekomstige moeders in de sportschool of op de fiets soms de wenkbrauwen fronsen. Dat is nergens voor nodig, beweert fysioloog Maria Hopman van Radboudumc. "Ik denk dat we een verkeerd beeld hebben van zwangere vrouwen. Dat moet worden bijgesteld", zegt ze tegen RTL Nieuws.

Volgens de fysioloog moeten we af van het idee dat zwangere vrouwen op de bank blijven zitten. "Zwangerschap is geen ziekte. Veel vrouwen doen het tijdens de zwangerschap juist rustiger aan. Maar als je fysiek actief blijft, is dat alleen maar gunstig voor het ongeboren kind en voor het herstel na de bevalling," zegt ze tegen RTL Nieuws.

Voordelen van sporten tijdens de zwangerschap

Zo ziet gynaecoloog Floor Sijbrandij van het UMC Utrecht dat sportende moeders minder kans hebben op het ontwikkelen van diabetes, zwangerschapsdepressie en een hoge bloeddruk. "En hun kinderen ontwikkelen minder snel een te hoog geboortegewicht." Ze adviseert gezonde vrouwen daarom om lekker te blijven sporten. "Maar luister goed naar je lichaam. Vanaf het eerste trimester heeft de zwangerschap invloed op je trainingen."

Lieke Martens en man Benjamin verwachten eerste kindje samen
Lees ook

Lieke Martens en man Benjamin verwachten eerste kindje samen

Ook topsporters kunnen nog prima een hoog niveau halen met een dikker wordende buik, uiteraard wel afhankelijk van het type sport. In het geval van Lieke Martens is dat lastiger. "Haar zwaartepunt verandert namelijk door de toename van gewicht. En als voetbalster moet je opletten dat je niet een bal tegen je buik krijgt", zegt Sijbrandij, oprichter van kennisnetwerk Sport & Gyn. Ze raadt het daarom af om tijdens je zwangerschap contactsporten te beoefenen, omdat dit de kans op een klap of trap tegen de buik vergroot. Vanaf twaalf weken zit de baarmoeder namelijk hoger dan het schaambot, waardoor de moederkoek kwetsbaarder is.

Maar op een fiets kunnen zwangere atleten prima aan hun conditie werken, en ook krachttraining kunnen ze onder begeleiding blijven doen. Uit onderzoek blijkt dat het voor zwangere vrouwen veiliger is om tot 90 procent van de maximale hartslag te trainen. "Topsporters gaan vaak tot het uiterste en hebben hoge pijngrenzen. Dan is het goed dat een arts meekijkt", zegt Sijbrandij. 

Fysioloog Hopman raadt ook amateursporters af om te veel hooi op hun vork te nemen. "Want de zwangerschap is een stresstest voor het lichaam. Dat is al een sport op zich. Je moet je lichaam niet tot uitputting dwingen." Ze hanteert daarom de volgende vuistregel: doe tijdens de zwangerschap ongeveer hetzelfde als wat je ervoor deed. Dus ben je een gezonde zwangere vrouw en ging je altijd drie keer per week naar de sportschool? Dan kun je dat blijven doen. "Ik zie regelmatig vrouwen die tot de dag van de bevalling baantjes zwemmen", zegt ze.

Inspiratie voor andere vrouwen 

Los van de lichamelijke en mentale voordelen ziet gynaecoloog Sijbrandij nog een ander voordeel van zwangere vrouwen die sporten. Ze inspireren andere vrouwen. "Jonge atleten met een zwangerschapswens zijn benieuwd wat hun kansen zijn om zwanger te worden. Vroeger zagen we weinig topsporters die zwanger waren tijdens hun carrière. Nu zien we het steeds meer."

De Nederlandse topsprintster Tasa Jiya (26) werd op haar twintigste zwanger van dochter Amáru.
Lees meer over
SportZwangerschapLink in bio