Turks parlement akkoord: zwerfhonden mogen worden afgemaakt
Het Turkse parlement is akkoord gegaan met een maatregel waarmee straathonden of andere zwervende dieren die ziek of agressief zijn, kunnen worden afgemaakt. De maatregel is erg omstreden en tegenstanders vrezen een slachting onder de naar schatting 4 miljoen straathonden in het land.
De regering vindt het noodzakelijk de dieren in te laten slapen die een gevaar vormen omdat ze agressief of ziek zijn of ziekten kunnen verspreiden.
Volgens president Erdoğan veroorzaakten zwerfhonden de afgelopen vijf jaar honderden gewonden door hondenbeten, 3500 auto-ongelukken waarbij 55 doden vielen en een stijging van het aantal patiënten met hondsdolheid. En dat noemt de regering 'onacceptabel'. "Het is tijd voor radicale maatregelen."
Andere honden naar opvangcentra
Straathonden die geen gevaar vormen, wil de regering vangen en in opvangcentra onderbrengen voor adoptie. Volgens critici is dit niet realistisch gezien het aantal dieren waarover het gaat.
Naar schatting zijn er zo'n vier miljoen honden die op straat leven, zonder duidelijke eigenaar. In veel buurten en wijken gaat dat heel goed en krijgen de honden het overgebleven vlees van de slager te eten en zorgen buurtbewoners dat er vers water voor de dieren klaarstaat. De dieren zijn daar de lievelingetjes van de buurt. Op andere plekken zijn de honden onverzorgd en agressiever tegen mensen.
Inslapen
"We hebben een zwerfhondenprobleem dat in geen enkel ander beschaafd land bestaat", zei Erdoğan onlangs. Nu de nieuwe wet is aangenomen, mag een asiel een hond laten inslapen als het dier niet binnen dertig dagen wordt geadopteerd.
Dat schiet in het verkeerde keelgat van veel Turken, die dit zien als een regelrechte oproep tot moord op straathonden.
Eerder maakte RTL Nieuws onderstaande video, over een bijzondere zwerfhond in Turkije:
Esther Kef van dierenwelzijnsorganisatie Animal Heroes noemt het besluit een 'zwarte dag voor dierenbeschermers van over de hele wereld'. "Het idee om 4 miljoen honden op te sluiten met als enige misdaad dat ze als hond in Turkije geboren zijn, is niet alleen tragisch, maar ook niet realistisch."
"Daar is een terrein ter grootte van Istanbul voor nodig", vervolgt Kef. "De bestaande asielen zijn al overvol en van een extreem lage standaard. Daarom vrezen wij dat de nieuwe wet aanleiding geeft tot het massaal uithongeren en doodmaken van de dieren, wat daar nu ook al gebeurt. Dit is een stap terug naar de middeleeuwen."
De oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij) die de gemeente Istanbul en andere grote steden domineert, heeft gezegd dat zijn burgemeesters de maatregelen in ieder geval niet gaan uitvoeren.
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.