Weer pakt Spanje Nederlandse drugscriminelen op, maar het bendeprobleem wordt niet minder
Opnieuw zijn er Nederlanders opgepakt in het zuiden van Spanje. Volgens de politie vormden ze samen met enkele Italianen een drugsbende van vier personen met een miljoenenomzet. In de eerste helft van dit jaar gaat Spanje al richting tien acties waarbij ze Nederlanders oppakten die in Spanje zitten. Toch neemt het bendeprobleem niet af.
De Nederlands-Italiaanse bende waarvan nu bekendgemaakt is dat die is opgerold, opereerde vanuit Tilburg en vanuit de plaatsen Fuengirola en Benalmádena. Beide liggen tussen de steden Málaga en Marbella. De vier leden van de bende hadden voor 3 miljoen euro aan panden op hun naam staan. In de gebouwen zou de bende 'ondernemingen' hebben gevestigd die enkel tot doel hadden crimineel geld wit te wassen.
Geliefde plek
De Nederlands-Italiaanse bende die nu is opgerold lijkt qua werkwijze veel op andere drugsbendes die de Spaanse politie heeft weten op te sporen. De criminelen wonen allemaal graag in het gebied tussen Málaga en Marbella en ze gebruiken min of meer vergelijkbare methodes om hun criminele geld wit te wassen.
De lijst met door de Spaanse politie opgerolde bendes waarin Nederlanders een belangrijke rol hebben is rap aan het groeien. De bekendste arrestatie was, in januari, die van Karim B. die aan het hoofd stond van een van de grotere drugsbendes in Zuid-Spanje. Hij wist later te verdwijnen tijdens zijn voorlopige vrijlating. Ook in januari werden in Spanje drie Nederlanders opgepakt die een groot drugslaboratorium runden. In maart vond de Ierse politie Nederlanders in Zuid-Spanje die een smokkellijn voor cocaïne hadden. In april werden Nederlanders gegrepen die drugs impregneerden in pellets, in mei ging het om Nederlanders die drugs injecteerden in snoep, en zo zijn er nog meer voorbeelden.
Groeiende maatschappelijke druk
De politie in het zuiden van Spanje lijkt stukken actiever te zijn geworden in het oprollen van bendes, nadat begin februari twee agenten om het leven waren gekomen toen ze werden overvaren door een boot met drugssmokkelaars. De woede daarover was enorm, de maatschappelijke druk om actie werd stukken sterker. Nu zien Spanjaarden bijna dagelijks een bericht over bendes die ontmanteld zijn, maar de cijfers over het eerste halfjaar van 2024 zijn niet vrolijk makend.
Nu de politie meer actie onderneemt, wordt het in het criminele circuit onrustiger. Alleen al in de provincie Málaga waren er in het eerste halfjaar veertien schietpartijen op de openbare weg tussen rivaliserende bendes. De politie ziet dat bendes steeds zwaardere wapens gebruiken. Sommige lopen midden in Marbella rond met volautomatische mitrailleurs. En bendes verkassen. Zo ziet de politie dat meer drugsbendes zich ineens vestigen in de regio Catalionië.
Xtc-laboratoria verhuizen
De Spaanse politie merkt dat er wereldwijd een toename is van drugs die vervoerd worden. Omdat Spanje een van de belangrijke schakels is in drugssmokkel, zijn er volgens de politie meer drugs in Spanje dan tevoren. Ook dat levert spanningen tussen bendes op. Een nieuwe ontwikkeling die de Spaanse politie denkt te zien is dat een groeiend aantal bendes laboratoria voor het maken van chemische drugs, zoals bijvoorbeeld xtc, verhuizen van Nederland, België, Duitsland naar Spanje.
Nu ze Spanje goed genoeg kennen, omdat ze er wonen, weten criminelen dat een xtc-lab in dunbevolkte delen van Spanje veel makkelijker ongezien blijft. Zo lijkt succes op het ene terrein, opsporen en oprollen, te leiden tot het opdoemen van verschillende nieuwe zorgen.