'Gruwelijke praktijken'

Kamermeerderheid wil einde aan garnalen met afgeknipte ogen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Kamermeerderheid wil einde aan garnalen met afgeknipte ogen
RTL

Het kabinet moet supermarkten en leveranciers oproepen om te stoppen met de verkoop van garnalen waarvan de ogen zijn afgesneden, en zich inzetten voor een Europees verbod op de verkoop van deze garnalen. Een motie van de Partij voor de Dieren en NSC die dit wil regelen, heeft een Kamermeerderheid. "Het is pure dierenmishandeling."

In garnalenkwekerijen in landen als Vietnam en Indonesië zouden de praktijken veelvuldig voorkomen: levende garnalen waarvan de ogen worden afgesneden. "Gruwelijk", noemt Partij voor de Dieren-Kamerlid Christine Teunissen het. "En deze garnalen liggen gewoon in onze winkels."

Het gros van alle garnalen in de supermarkt of horeca komt uit kweekbassins in Zuid-Amerika of Zuidoost-Azië.

Meer eitjesproductie

De parktijken gebeuren bij vrouwtjesgarnalen. Waarom? Achter het oog van een garnaal ligt een klier die hormonen aanmaakt. Die beïnvloeden het leggen van eieren. Zonder ogen, en dus zonder die hormonen, zijn de garnalen daar eerder klaar voor. 

Het weghalen van een oog zorgt dus voor meer eitjesproductie. En dat scheelt dus geld. 

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier sloeg in 2021 al alarm over de praktijk. En ook de Keuringsdienst van Waarde concludeerde in een speciale uitzending dat grote garnalen in de supermarkten meestal afkomstig zijn van garnalenmoeders waarbij een oog is afgeknipt. 

Gruwelijke praktijken

De PvdD en NSC willen dat deze vorm van dierenleed stopt. Teunissen: "De garnalen hebben pijn en ze raken gedesoriënteerd als ze zonder ogen verder moeten. Ze trekken zich terug en gaan tegen de wanden van de bassins aanzitten. Het is echt ernstig dierenleed."

Harm Holman van NSC vult aan: "Zeer onwénselijk dierenleed."

Motie

Daarom trekken de partijen samen op en dienen een motie in. De motie wordt sowieso gesteund door de VVD, GroenLinks-PvdA, D66 en SP, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. De motie dwingt de regering zich in te zetten voor een Europees importverbod op garnalen met afgeknipte ogen. En om supermarkten en andere plekken op te roepen deze garnalen niet meer te verkopen. Of dat te handhaven is? "Dit kunnen we gewoon handhaven", zegt Teunissen. "Zoals dat het verboden is bont te verkopen van honden en katten."

De partijen benadrukken het belang van een Europees verbod. "Het is heel belangrijk om als Europa samen op te trekken. Nederland moet hierin het voortouw nemen en landen oproepen tot een verbod op deze garnalen."

Pulsvisserij blijft verboden, Europees Hof veegt Nederlandse bezwaren van tafel
Lees ook

Pulsvisserij blijft verboden, Europees Hof veegt Nederlandse bezwaren van tafel

AH is al gestopt

De Albert Heijn liet onlangs al weten als eerste supermarkt in ons land niet meer te willen werken met bedrijven die de ogen afknippen. "Sinds 2023 zijn wij als eerste supermarkt overgestapt op een transparante en duurzamere tropische garnalenketen", stelde de grootgrutter in een reactie.

De super wil ook alleen garnalen aanbieden die elektrisch zijn verdoofd voordat ze worden gedood. 

Europees verbod 

Een woordvoerder laat namens verantwoordelijk minister Adema  in een reactie het volgende weten: "Het ministerie vindt het afknippen van de ogen van garnalen een nare praktijk. Ik kan echt nog niet vooruit lopen op een mogelijk importverbod. Een eventueel algemeen importverbod zou op Europees niveau moeten worden geregeld. Het is bij het ministerie echter niet bekend bij welke garnalenkwekerijen deze praktijk wordt toegepast."

Garnalen© iStock
Garnalen