Nieuwe cijfers

'Onacceptabele' cijfers: helft vrouwelijke, lokale politici kampt met online haat

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Onacceptabele' cijfers: helft vrouwelijke, lokale politici kampt met online haat
RTL

Vrouwelijke lokale politici zijn vaker slachtoffer van online haat dan hun mannelijke collega's. Bijna de helft van de vrouwen in gemeentes en provincies heeft er mee te maken, blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van het kabinet. "Schandalig en onacceptabel", stelt demissionair minister De Jonge. Opvallend: vooral vrouwen van progressieve partijen hebben ermee te maken.

Als het gaat om online geweld of agressie heeft 47 procent van de vrouwen ermee te maken. Ter vergelijking: bij de mannen ligt dat getal op 35 procent. Minister De Jonge, die het onderzoek liet uitvoeren, noemt de cijfers 'onacceptabel' en 'een bedreiging voor de democratie.'

Stoppen ermee

Want: vrouwen krijgen niet alleen te maken met meer online agressie en geweld, zij ondervinden er ook meer gevolgen van. Soms is het een reden om te stoppen, stellen de onderzoekers. Ontluisterend, vindt de minister. 1 op de 10 vrouwen geeft aan weleens overwogen te hebben om te stoppen vanwege het meemaken van agressie en geweld. 

De Jonge: "Vrouwen kiezen niet meer voor de politiek of stoppen zelfs met het vak. Of ze kiezen voor zelfcensuur en besluiten zich in mindere mate te uiten. Het maakt de democratie kwetsbaar."

Lof en steun voor Kaag, woede om intimidatie die ze te verduren kreeg
Lees ook

Lof en steun voor Kaag, woede om intimidatie die ze te verduren kreeg

Oorzaak?

Wat de oorzaak is? De Jonge noemt het een maatschappelijk vraagstuk, omdat niet alleen vrouwen in de politiek maar in alle geledingen ermee te maken hebben. "Het is helaas diep in de samenleving verankerd. Je gaat dit dan ook niet met maatregelen oplossen." De minister gelooft meer in het 'normerende gesprek': elkaar aanspreken op wat normaal is én wat niet.

Wel bestaat er al een speciaal ondersteuningsteam waar vrouwen die last hebben van online haat terechtkunnen. Dit team kan ook helpen om aangifte te doen. De Jonge: "We gaan kijken wat er extra nodig is. Want we moeten echt voorkomen dat vrouwen niet meer voor de politiek zullen kiezen."

Vrouwelijke politici van D66

Opvallend: vooral politici van progressieve partijen ervaren meer online agressie en geweld. Vooral vrouwelijke politici van D66 lijken een magneet voor bedreigingen uit extreemrechtse hoek. De Jonge: "Wat zou kunnen, is dat die bedreigingen dus met name uit extreemrechtse hoek komen. Dat is overigens niet in dit onderzoek vastgesteld. Maar dat is wat je zeker ziet." 

Voormalig leider Sigrid Kaag had hier ook veelvuldig mee te maken. In de zomer van vorig jaar besloot ze te stoppen als partijleider. De 'haat, intimidatie en bedreiging' waar ze mee te maken kreeg én de impact daarvan op haar gezin gaven de doorslag voor deze beslissing, zei ze toen in een verklaring.