Geknetter in ministerraad: Rutte geïrriteerd door Yeşilgöz en andere VVD-ministers
In de ministerraad is irritatie ontstaan tussen premier Rutte en VVD-leider en minister van Justitie, Dilan Yeşilgöz en andere VVD-ministers. Rutte is uitgevallen tegen Yeşilgöz en andere VVD'ers over de verhouding tussen het demissionaire kabinet en de formerende partijen. Dat melden betrokkenen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.
Het gaat om de ministerraad van 12 april, waar de voorjaarsnota werd vastgesteld. Dat zijn alle aanpassingen in de begroting voor dit jaar en de komende jaren. Het demissionaire kabinet besluit om extra geld uit te trekken voor Oekraïne, Groningen en de toeslagenaffaire.
Gemor in de VVD
De VVD-ministers gaan knarsetandend akkoord, want ze hebben moeite met hogere belastingen voor ondernemers. Dat hebben Yeşilgöz en andere VVD-bewindslieden ook duidelijk gemaakt in de ministerraad. Yeşilgöz is niet alleen demissionair minister, maar ook VVD-partijleider én de hoofdonderhandelaar aan de formatietafel.
Volgens Yeşilgöz voelt de VVD-fractie in de Tweede Kamer zich niet gebonden aan de gemaakte afspraken. Daar reageren de demissionaire premier en de minister van Financiën dan nog vrij laconiek op, in de trant van 'zo werkt het in een democratie' en 'dan zien we wel wat er gaat gebeuren'.
Maar de voorjaarsnota is niet het enige punt waar de VVD-ministers moeite mee hebben. Er worden ook nieuwe klimaatmaatregelen gepresenteerd, waar bedrijven meer gaan betalen voor CO2-uitstoot. Dat leidt opnieuw tot een stevige discussie in de ministerraad. Verschillende VVD'ers roeren zich, ook weer minister, partijleider én onderhandelaar Dilan Yeşilgöz. Ze laat weten dat de formerende partijen ook moeite hebben met de maatregelen.
Rutte boos
Het leidt tot een zeer geïrriteerde Rutte. Volgens een bron is de demissionair premier 'even ontploft', volgens een ander is het vooral 'irritatie en ergernis'. Hij maakt duidelijk dat op dit moment het demissionaire kabinet nog altijd regeert, zolang er geen nieuw kabinet is. Volgens betrokkenen heeft de premier gezegd dat de VVD'ers maar beter kunnen vertrekken, als formerende collega's de agenda van de ministerraad helemaal willen bepalen. Ruttes uithaal is vooral in zijn functie als voorzitter van de ministerraad, die moet proberen de verschillende partijen in het demissionaire kabinet bij elkaar te houden.
"Dit voorval laat vooral zien dat de frustratie en spanning tussen het demissionaire kabinet en de formerende partijen toeneemt", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "De voorjaarsnota, plannen voor de veehouderij en een korte verlenging van de NPO-vergunning: het is allemaal voorgesteld door het demissionaire kabinet, maar leidt tot bezwaren aan de formatietafel. En dat zorgt weer voor twijfel en onzekerheid. Vooral voor de VVD en vooral voor Yeşilgöz is het inmiddels een hele ongemakkelijke dubbelrol. Zeker nu de oude en nieuwe VVD-leider botsen in de ministerraad."
Hoe zit het met het demissionaire kabinet?
Het demissionaire kabinet, bestaande uit VVD, D66, CDA en ChristenUnie heeft geen meerderheid meer in de Tweede Kamer, maar kan op tal van dossiers doorregeren, omdat de Tweede Kamer weinig controversieel heeft verklaard. Maar nieuwe kabinetsvoorstellen stuiten steeds vaker op de kritiek en bezwaren van een of meer formerende partijen.