Betere bescherming voor slachtoffers seksueel misdrijf vanaf 1 juli
Slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn vanaf 1 juli strafrechtelijk beter beschermd. Dan wordt de Wet seksuele misdrijven van kracht, nu die ook door de Eerste Kamer is aangenomen. De slachtoffers kunnen dan sneller aangifte doen van verkrachting en aanranding.
Zo'n 25.000 politiemensen worden voor de uitvoering van de wet opgeleid, onder wie intakemedewerkers op politiebureaus. Bij het Openbaar Ministerie (OM) worden de komende jaren 250 officieren van justitie opgeleid, van wie een deel zal worden ingezet voor de behandeling van zedendelicten.
Dit deelde demissionair minister van Justitie Dilan Yeşilgöz gisteravond mee in het debat over de wet in de Eerste Kamer. De senatoren willen niet dat aangiften van zedendelicten te lang blijven liggen door capaciteitsproblemen bij de politie en het OM.
Uitgangspunt van de nieuwe wet is dat seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag offline en online even strafbaar zijn. Vanaf 1 juli wordt ook seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar, net zoals sexchatting.
Ook gaan de maximumstraffen voor enkele seksuele misdrijven omhoog. Voor verkrachting van een kind dat jonger dan twaalf jaar is, gaat de gevangenisstraf omhoog naar maximaal vijftien jaar. Voor kinderpornografie wordt het strafmaximum verhoogd naar zes jaar gevangenisstraf.
Brede steun wetswijziging
"De huidige wetgeving ten aanzien van seksueel geweld sloot niet meer aan bij wat we als samenleving acceptabel gedrag vinden en wat niet", zegt Yeşilgöz.
Seksueel misbruik en seksuele intimidatie moeten volgens haar harder worden aangepakt. "Het is onacceptabel dat straten gemeden worden en dat mensen zich niet veilig kunnen bewegen op internet en op social media uit angst voor seksueel ongewenst gedrag van anderen."
De wetswijziging kon op brede steun rekenen in de Eerste Kamer. Alle partijen stemden voor behalve Forum voor Democratie.