Historische coming-out

Voor het eerst komt een stierenvechter in Spanje uit de kast

Door Richard Hogenkamp··Aangepast:
© SIPAVoor het eerst komt een stierenvechter in Spanje uit de kast
RTL

Spanje mag in de top 5 staan van landen waar lhbti-rechten het best zijn geregeld, uit de kast komen is voor sommige Spanjaarden nog een enorme stap. Nu lijkt ook het laatste Spaanse bolwerk waar homoseksualiteit taboe was, geslecht. Voor het eerst durft een stierenvechter te zeggen dat hij niet heteroseksueel is. Zijn coming-out was dubbel ingewikkeld, zegt Mario Alcalde. "Want bijna alle gays zijn tegen stierenvechten."

De 31-jarige Alcalde koos een kranteninterview om het hoge woord eruit te gooien: "Ik ben panseksueel en identificeer me met de gehele lhbti-vlag. Ik word verliefd op iemands binnenkant, het maakt me niet uit welk gender diegene heeft."

De Spaanse arena's staan bol van de tradities.© SIPA
De Spaanse arena's staan bol van de tradities.

Hij voegt er meteen aan toe dat zijn seksuele voorkeur 'niet normaal is in het stierenvechten' en dat hij hoopt dat hij door zijn coming-out bijdraagt ​​aan modernisering van de wereld van de torero's. Die wereld zit in Spanje vol tradities. Alcalde noemt uit de kast komen in zijn geval dubbel zwaar, want hij heeft het gevoel ook niet echt te passen in de lhbti-gemeenschap.

Tweede strijd

"De waarheid is dat vrijwel alle homo's tegen stierenvechten zijn", zegt hij in het kranteninterview. Alcalde voelt daarom dat hij nog een tweede strijd te voeren heeft. Om acceptatie te kweken voor het stierenvechten in de lhbti-gemeenschap, wil hij in de Madrileense gaywijk Chueca een bar openen waar op schermen stierengevechten te zien zullen zijn.

Hoewel hij zelf op zijn sociale media niets postte over zijn coming-out, gebruiken Spanjaarden Alcalde's meest recente Instagram-post om steun uit te spreken:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Journalist Rubén Amón, die voor kranten schrijft over stierenvechten en er ook een boek over publiceerde, vindt dat Alcalde een historische stap heeft gezet. "Dit was een groot taboe en dat zegt veel over de wereld van torero's, waarin mannelijkheid 100 procent de norm is." Toch gelooft Amón niet dat Alcalde nu op een zijspoor terecht zal komen. "Er moest iemand opstaan die voor zijn voorkeur uitkomt. Ook het stierenvechten moet mee met de tijd."

'Belachelijke connectie'

Waar in veel andere landen het profvoetbal wordt genoemd als laatste plek waar een coming-out taboe is, denkt Rubén Amón dat dat in Spanje voor het stierenvechten geldt. Niet dat het in het Spaanse voetbal makkelijk was. Pas februari vorig jaar durfde voor het eerst een Spaanse voetballer uit te komen voor zijn homoseksualiteit. Dat was Getafe-middenvelder Jakub Jankto.

Amón: "Voor voetbal en stierenvechten geldt dat mannelijkheid en heteroseksualiteit er vrijwel onlosmakelijk met elkaar verbonden worden, een belachelijke manier van denken."

Alcalde is sinds zijn coming out-interview volledig gefocust op zijn volgende stierengevecht.© SIPA
Alcalde is sinds zijn coming out-interview volledig gefocust op zijn volgende stierengevecht.

Na het kranteninterview kwam het ene na het andere mediaverzoek binnen bij Alcalde, maar hij heeft er voor gekozen voorlopig met niemand te spreken. Zijn manager, Pablo Olalla, zegt dat Alcalde zich volledig stort op het trainen voor zijn volgende stierengevecht in arena Las Ventas in Madrid. Olalla kan wel zeggen dat Alcalde na het zien van de reacties op zijn coming-out 'kalm is, blij en hoopvol'.

Waarschijnlijk niet de allereerste

Alcalde mag de eerste stierenvechter zijn die over zijn seksuele voorkeur praat, er wordt vanuit gegaan dat er al een eeuw geleden een homoseksuele torero was. Sidney Franklin was een Amerikaan die van 1920 tot 1950 in de Spaanse arena's stond. Mensen die dichtbij hem stonden, wisten van zijn homoseksualiteit, maar spraken er niet over tot na zijn dood.

In 2021 noemde een Spaanse roddeljournalist in een dagelijks tv-programma een bekende stierenvechter bij naam als iemand die homoseksueel zou zijn. Deze outing, het zonder iemands instemming bekendmaken van diens vermeende seksuele voorkeur, kwam de roddeljournalist op een jarenlang verbod te staan om Spaanse arena's binnen te gaan.

Lees meer over
LhbtiHomoseksualiteitStierenvechtenSpanje