Jetten krijgt 12 landen mee in coalitie tegen fossiele subsidies: 'Het is een begin'
Twaalf landen hebben zich tijdens de VN-klimaatconferentie in Dubai bij Nederland aangesloten om een internationale coalitie te vormen om fossiele subsidies af te bouwen. Onder andere België en Frankrijk doen mee.
Rob Jetten voerde de kopgroep van landen aan die wil afrekenen met subsidies en belastingvoordelen op het gebruik van gas en olie. Uit een analyse van het Nederlandse kabinet bleek namelijk eerder dat ongeveer de helft van alle fossiele voordelen vastzit in internationale afspraken, zo’n 20 miljard euro. Daarom stelde Jetten dat het noodzakelijk was om op te trekken met andere landen.
Landen die zich nu hebben aangesloten zijn Frankrijk, België, Ierland, Finland, Denemarken, Canada, Spanje, Costa Rica, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg en Antigua en Barbuda.
'Het is een begin'
Heleen Ekker, klimaatspecialist van RTL Nieuws, zegt daarover: "De groep landen die zich nu heeft aangesloten is nog niet zo groot. Tegelijk is het wel een begin, zou je kunnen zeggen. Er zitten ook grote landen bij als Frankrijk en Canada. En het vormen van zo’n groep landen kan ervoor zorgen dat er ook in de rest van de wereld meer discussie over ontstaat."
De Verenigde Staten hebben zich juist teruggetrokken uit de coalitie, terwijl Nederland er bij de VS volgens Amerikaanse media wel op had aangedrongen om mee te doen.
De samenwerking is onder meer belangrijk om te voorkomen dat de uitstoot van broeikasgassen zich zal verplaatsen als het ene land wel fossiele subsidies heeft en het andere land niet, legt Ekker uit. "Nederland heeft zelf een lange periode van discussies over fossiele subsidies achter de rug. De Nederlandse regering heeft laten uitrekenen hoeveel geld ermee gemoeid is."
'Andere landen aan de slag'
"Nu onlangs duidelijk is geworden hoeveel financiële voordelen de fossiele sector alles bij elkaar krijgt, vindt Nederland het belangrijk dat ook andere landen hiermee aan de slag gaan. Want hoe meer landen transparanter worden over fossiele subsidies, en ze ook daadwerkelijk afbouwen, hoe minder kans er is dat bedrijven vertrekken naar landen waar ze nog wel die voordelen kunnen verwachten."
En dat is Jetten nu met sommige landen gelukt, er is een coalitie opgericht die gezamenlijk gaat optrekken bij het afbouwen van deze voordelen. Ze zullen zich richten op het beter inzichtelijk krijgen van de regels per land, op het maken van internationale afspraken en het aansturen op eenzelfde nationale aanpak 'om weglekeffecten te minimaliseren'.
'Geen tijd meer voor getreuzel'
Jetten noemt het 'goed nieuws' dat de twaalf landen zich hebben aangesloten, maar Greenpeace Nederland noemt 'de belofte van vandaag om fossiele subsidies in kaart te brengen wel erg laat'. "Alsof je pas in de tweede helft de wedstrijd aftrapt. En we missen in deze oproep de duidelijke 2025 deadline", zegt Maarten de Zeeuw, klimaatexpert bij Greenpeace.
"Er is geen tijd meer voor getreuzel, nu 2023 het heetste jaar ooit is en de klimaatcrisis steeds meer mensen raakt. Het doel blijft duidelijk: schaf fossiele subsidies af en zet die miljarden in voor energie uit zon en wind, de oplossing die klaarstaat voor een schone, rechtvaardige en veilige toekomst."
Vorige week werd de klimaattop geopend door voorzitter Sultan Ahmed Al Jaber, die tevens de baas is van het nationale oliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij zei in onderstaande video: "We moeten manieren zoeken en zorgen dat de rol van fossiele brandstoffen benoemd wordt."