China gaat zelf regen maken (en dat is niet onomstreden)
China zet alles op alles om aan water te komen. Het is gortdroog in het land en er wordt voorlopig geen regen verwacht. Daarom zet het land een heel omstreden methode in om aan water te komen: het gaat zelf regen maken.
Het grootste zoetwatermeer van China is veranderd in een dorre vlakte. In het zuiden van het land is zelfs sprake van recorddroogte. Het Chinese ministerie van Landbouw wil er alles aan doen om te voorkomen dat de oogsten mislukken. De Chinezen moeten daarom water besparen en het land gaat zelf regen maken met een omstreden methode.
Uitregenen
Door de wolken te manipuleren, proberen de Chinezen het waterpeil in de rivier de Yangtze wat op te krikken. Dat manipuleren van de wolken wordt ook wel cloud seeding genoemd.
"Met vliegtuigen vlieg je over de wolken heen", legt weerman Maurice Middendorp uit. "Die strooien dan chemicaliën uit. Zilverjodide bijvoorbeeld, of ijskristallen die dan in de wolk terecht komen. Waterdruppeltjes gaan zich daaraan hechten, die wolk wordt zwaarder en groter en dan regent 'ie uit op een bepaalde plek."
China is niet het enige land dat van deze methode gebruikmaakt, het gebeurt ook weleens in Rusland en in Dubai. In principe kan de techniek overal ter wereld worden toegepast, maar je hebt wel iets van vocht in de lucht nodig, zegt Middendorp. "Wolken dus, waar je die chemicaliën over kunt uitstrooien. Als de lucht gortdroog is, lukt dat niet."
Hele atmosfeer verstoord
Cloud seeding toepassen om het te laten regenen bij bosbranden, wil dus niet. "Dan heb je te maken met een heel droge luchtsoort en daar wil het niet mee." Daarnaast kan het ook misgaan. In Dubai afgelopen jaar bijvoorbeeld, waar sprake was van flinke overstromingen nadat er regen was opgewekt. "Plus, alles wat hierdoor valt, valt ergens anders niet", zegt Middendorp. "En dat kunnen ook plekken zijn die hard regen nodig hebben."
De chemicaliën waarmee wordt gewerkt zijn bovendien niet onomstreden, aldus Middendorp. "De hele atmosfeer wordt erdoor verstoord en wat het voor langetemijnuitwerking heeft, weten we niet. Dat maakt het extra gevaarlijk. "
Het manipuleren van wolken is niet de enige manier om het klimaat te beïnvloeden. Het reflecteren van zonnestralen, terug de ruimte in, is een manier om ervoor te zorgen dat het afkoelt, zegt RTL-klimaatspecialist Bart Verheggen. "Dat zou bijvoorbeeld kunnen door wolken witter te maken met behulp van zeezout. Dan reflecteren ze meer zonlicht en koelt het af."
Een ander voorbeeld waar je veel over hoort, is het nabootsen van een grote vulkaanuitbarsting, zegt Verheggen. "Daarbij komt een grote hoeveelheid zwavel vrij, ook in de hogere luchtlagen. Dat reflecteert meer zonnestraling waardoor het tijdelijk ietsje kouder wordt."
Door de extreme droogte komen ook in Spanje weer dingen aan de opppervlakte:
Dergelijke methoden zijn heel controversieel, benadrukt hij nog maar eens. "Ook omdat het bijwerkingen heeft. Het kan zorgen voor uitdroging van bepaalde gebieden, de Amazone bijvoorbeeld. Een andere bijwerking die voor zou kunnen komen is dat de ozonlaag verder wordt aangetast. Dat willen we ook niet."
CO2-uitstoot verminderen
Daarnaast is er nog de vraag: wie gaat bepalen hoe ver we het willen laten afkoelen en óf we dat überhaupt willen. "De effecten zijn ook niet uniform over de hele wereld", aldus Verheggen. "Landen zullen het dus niet zo snel eens worden over waar je de thermostaatknop dan wilt zetten."
De beste optie blijft toch om het probleem van de opwarming van de aarde aan te pakken bij de bron, zegt de klimaatspecialist. "Door het verlagen van de CO2-uitstoot."