Failliete zorginstelling Diafaan al langer in problemen
Zorginstelling Diafaan in Zevenaar, die gisteren faillissement aanvroeg, wordt al jarenlang geplaagd door financiële problemen en bestuursperikelen. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z.
Diafaan verzorgt met 900 werknemers verpleeghuiszorg en thuiszorg in Gelderland. De omzet van de instelling steeg in 2014 met 9 procent tot ruim 41 miljoen euro.
Verliezen
Uit de meest recente jaarrekeningen blijkt echter dat Diafaan al jarenlang verliezen maakt. In 2013 werd een verlies van ruim 2 miljoen euro geleden. In 2014 bedroeg het verlies driekwart miljoen euro. De resultaten over 2015 zijn nog niet bekend, maar vorig jaar gaf de instelling aan ook dat jaar verlies te verwachten.
De jarenlange verliezen hebben de vermogenspositie van Diafaan ernstig aangetast. Vorig jaar voldeed de zorginstelling niet meer aan de voorwaarden die huisbank Rabobank stelde voor de leningen. In de goedkeurende verklaring bij de jaarrekening over 2014 waarschuwde extern accountant Elbert Preuter van KPMG afgelopen zomer al voor ‘onzekerheid omtrent de continuïteit’ van de zorginstelling.
Bestuurscrisis
Ook bestuurlijk maakte Diafaan roerige tijden door. In mei 2014 vertrok bestuurder Will ten Westeneind na verdenkingen van gesjoemel. Uit de jaarstukken blijkt dat Ten Westeneind na zijn vertrek nog ruim vier maanden werd doorbetaald. Dat kostte de zorginstelling zo’n 65.000 euro. Daarnaast kreeg hij een afkoopsom van 45.000 euro.
Ten Westeneind werd opgevolgd door interim-bestuurder Ben de Valk, die in een half jaar anderhalve ton verdiende. De Valk bouwde Diafaan naar eigen zeggen om van "ernstig verwaarloosde zorgorganisatie" tot "gezonde en ambitieuze" zorginstelling.
Meningsverschil
De Valk werd begin 2015 opgevolgd door bestuurder Gerard de Kruijk. Hij stapte afgelopen februari echter al weer op, als gevolg van een meningsverschil met de toezichthouders over de manier waarop Diafaan financieel gezond zou moeten worden. De Kruijk werd opgevolgd door interim-manager Nettie Saarloo.
Gisteren vroeg Diafaan het faillissement aan. "De organisatie is onvoldoende in staat geweest te reageren op de veranderingen in de financiering van vastgoed en de zorg", schrijft de instelling in een persbericht. Bewindvoerder Coen Houtman was vandaag onbereikbaar voor een toelichting.