Carrière

Relschopper in dienst: mag je die ontslaan?

Door EditieNL··Aangepast:
© ANPRelschopper in dienst: mag je die ontslaan?
RTL

De rellen van de afgelopen week zijn massaal vastgelegd: door media en door burgers zelf. De relschoppers zijn daardoor duidelijk op beeld te zien. In Opsporing Verzocht werden dit soort beelden gisteravond getoond. Wat nou als je als werkgever een van je werknemers herkent, mag je die dan ontslaan?

Tijdens de uitzending van Opsporing Verzocht werden camerabeelden getoond van relschoppers op het Museumplein in Amsterdam op 17 januari. Ook werden er in de uitzending camerabeelden vertoond van een groepje relschoppers in Venlo, afgelopen zondag.

De politie roept mensen op hun beelden van de rellen van de afgelopen dagen in te sturen, zodat ze meer verdachten kunnen opsporen. Wat kun je als werkgever, als je op die beelden iemand herkent die bij je werkt?

Consequenties

"Wat in privésfeer gebeurt, kan niet direct consequenties hebben in de werksfeer", legt Pascal Besselink, arbeidsjurist bij DAS, uit. "Maar in uitzonderlijke omstandigheden wel. Als iemand het visitekaartjes van een bedrijf is, kan het bijvoorbeeld wel gevolgen hebben."

Politie zoekt verdachten openlijke geweldpleging Museumplein
Lees ook

Politie zoekt verdachten openlijke geweldpleging Museumplein

Als iemand bedrijfskleding aan heeft tijdens het demonstreren, dan is de link met het bedrijf snel te leggen. "Een criterium is dan in hoeverre dat het bedrijf raakt. Als iemand tijdens het werk ook zichtbaar is en sneller geassocieerd wordt met het bedrijf, dan zullen de consequenties ook groter zijn."

Volgens de jurist is het dus heel afhankelijk van wat er is gebeurd, wat voor functie iemand heeft en of het te linken is naar het bedrijf. "De mening van een werkgever alleen is geen grond om een ontslag door te voeren."

Rest van je carrière

En de gevolgen voor de rest van je carrière? "Voor nu zullen mensen een pas op de plaats maken om zo'n relschopper aan te nemen", zegt Emmy Freriks van jobcoaches.nu. "De relschopper zal niet de rest van zijn leven erop beoordeeld worden, maar het zal wel even aan hem of haar blijven kleven. Als ik nu zo'n relschopper bij mijn bureau krijgt om te helpen, dan denkt de werkgever: daar heb ik geen zin in."

Bij pubers die een taakstraf krijgen omdat ze iets hebben gedaan, is het makkelijker om ze weer aan het werk te krijgen. "Die krijgen we wel op het rechte pad, in allerlei sectoren. Maar een relschopper is lastiger. Het zegt iets over je mentaliteit ook. Mensen zijn helemaal klaar met dit gedrag."

Lees meer over
AvondklokrellenPolitieCoronacrisis in Nederland