Wanneer leren we het nou? Geen vet en vochtige doekjes in het riool
Wat mag wel en niet door de wc mogen gespoeld? De gemeente Rotterdam is het vele aantal rioolverstoppingen zat en gaat daarom langs de deuren om bewoners voorlichting te geven over waar wat moet worden weggegooid. "Vooral vet en zogenoemde ‘afbreekbare doekjes’ zijn de boosdoeners."
Het is heel simpel: het riool is bedoeld voor onze ontlasting en wc-papier. En dus niet voor tampons, maandverband, frituurvet, kattengrit, vochtige doekjes of luiers. Toch vindt de ontstoppingsdienst van de gemeente Rotterdam nog te vaak dit soort zaken in het riool, waardoor het verstopt raakt. Het repareren van de kapotte gemalen en verstopte rioolbuizen kost de gemeente jaarlijks een paar ton.
Lange afbreektijd
"Vooral vetten en zogenoemde 'afbreekbare doekjes' vormen een groot probleem", zegt Brigitte Moratis van Stadsbeheer Gemeente Rotterdam tegen EditieNL. "De afbreektijd van die doekjes, maar ook van Swiffer-doekjes en tampons duurt veel te lang. Vervolgens komt daar frituurvet bij, en je hebt een verstopping." Dat is niet alleen een problematisch voor het riool maar ook voor de afvalwaterzuivering, waar de apparaten en pompen vastlopen.
Volgens Hugo Gastkemper, directeur van Stichting Rioned, heeft niet alleen Rotterdam maar elke Nederlandse gemeente min of meer last van verstopte rioleringen. Hoewel Rioned 'al jaren' campagne voert om mensen wijzer met hun riool te laten omgaan – zoals de campagne ‘Niet in het riool’ uit 2012 - ziet Gastkemper dat mensen eigenlijk wel weten hoe het hoort, maar hun gedrag niet lijken aan te passen.
Probleem vanjewelste
"Het blijft een probleem vanjewelste. Het gaat niet alleen om die doekjes maar ook over vet en vast afval. Zo’n beetje alle spullen die door een buis passen, zijn weleens aangetroffen in het riool", zegt Gastkemper.
Maar het is toch je eigen verantwoordelijkheid om je riool te laten ontstoppen? Deels, zegt Gastkemper. "Het riool hoort bij je huis. Dat is net buiten de gevel van je huis of net voorbij je voortuin. Maar de verstoppingen vinden ook daarbuiten plaats. De gemeentepompen lopen vast door de grote zaken die er doorheen moeten."
Door de voedselvermaler?
Een zogenoemde voedselvermaler, die veel in de Verenigde Staten wordt gebruikt om afval te versnijden voordat het in het riool terecht komt, is wettelijk verboden in Nederland. Een aantal gemeenten, waaronder Amsterdam, Sneek en Apeldoorn, heeft een tijd geleden een proef gedaan met voedselvermalers maar nog nergens zijn ze daadwerkelijk in gebruik genomen.
Volgens Moratis van Stadsbeheer Gemeente Rotterdam moeten bewoners zich eindelijk eens aan de regels gaan houden. Zo moeilijk zijn ze niet. "Vet kan bijvoorbeeld naar het inleverpunt van de gemeente worden gebracht waarna van het vet biobrandstof wordt gemaakt."