Dit jaar geen moord gepleegd in Eindhoven: 'Uitzonderlijk'
In heel 2021 viel in Eindhoven geen enkele dode door geweld. Dat is voor het eerst in jaren. Het aantal geweldsdoden is dit jaar sowieso erg laag in heel Brabant. Hoe komt dat?
Dat er geen moordzaken zijn in Eindhoven is uitzonderlijk, maar uiteindelijk gaat het over kleine aantallen. "Het gaat om gemiddeld drie moorden per jaar", zegt Jasper van der Kemp, hoogleraar criminologie. "Dan is er snel een grote verandering."
Wel daalt het aantal gevallen van moord en doodslag al langer. "Dat begint wel te stabiliseren. Als er weer een keer serieuze conflicten zijn binnen de georganiseerde misdaad dan kan het wel weer enorm stijgen."
Al is het binnen de drugshandel vanuit zakelijk perspectief beter als het 'rustig blijft'. "En verder is het een wijziging in gelegenheid. Denk aan moord of doodslag bij uitgaansgeweld", zegt hij. Ook kan het zijn dat een delict nog niet is aangeduid als moord, als dat het misschien wel was.
Criminele milieu is veranderd
Toch is het opvallend dat er afgelopen jaar geen moorden zijn gepleegd in Eindhoven, vindt misdaadverslaggever Gerlof Leistra."Er zijn verschillende verklaringen voor. Allereerst is het criminele milieu sinds de jaren negentig veranderd. Toen had je veel junks die elkaar van het leven beroofden." Ook de betere zorg speelt volgens Leistra een rol.
Of de moorden dan verschuiven naar andere landen? Leistra denkt van niet. "Ook in andere landen wordt er minder gemoord", zegt hij. "In vergelijkbare landen zie je dat het niveau van de moorden nu zo rond de één zit. Zelfs in Amerika."
Definitie
Bovendien speelt de definitie mee. Iets wat op het eerste gezicht een moord lijkt, kan later bijvoorbeeld toch zelfdoding blijken. "Het gaat echt om de juridische definitie waarbij de voorbedachten rade het moord maakt", zegt oud-recherchechef Sander Schaepman.
In de volksmond spreken we al snel over moord als iemand met geweld om het leven is gebracht, denkt Schaepman. "We praten dan sneller over moord als het juist om doodslag gaat." Verder hebben er een bepaald beeld bij. "We denken al snel aan liquidaties in het criminele milieu, maar denk ook aan moorden binnen de familie, bijvoorbeeld door uit de hand gelopen ruzies."
Camera's
Ook het feit dat we in een informatietijdperk leven zou volgens Schaepman bij kunnen dragen aan de afname, al weet hij dat niet zeker. "Er komt ontzettend snel en veel informatie beschikbaar", zegt hij. "Camera's aan deuren, de opkomst van digitale deurbellen: het volk kiest massaal voor camerabeveiliging."
Toch lijkt dat niet altijd af te schrikken. "Vroeger werd iemand in een steegje geliquideerd, nu wordt het op klaarlichte dag op een drukke plek gedaan", zegt misdaadverslaggever Leistra. Hij doelt bijvoorbeeld op de moord op Peter R. de Vries in het drukke centrum van Amsterdam. "Dat is toch wel de meest bizarre moord van het afgelopen jaar."