Inflatie door het dak: met oma's bespaartips haal je het einde van de maand
De inflatie is in bijna twintig jaar niet zo hoog geweest als nu. De prijzen van goederen en diensten waren afgelopen oktober 3,4 procent hoger dan een jaar daarvoor. Dat meldt het CBS. Besparen in een crisis is oudere mensen niet onbekend. Hoe deden ze dit vroeger en kunnen we daar iets van leren?
Met hetzelfde budget kun je steeds minder kopen. Wil je voorkomen dat je kosten oplopen, dan is het dus besparen geblazen. Renée Lamboo van het blog PorteRenee denkt dat we veel kunnen leren van onze voorgaande generaties als het aankomt op bespaartips. "We kiezen tegenwoordig heel vaak voor gemak. Bespaartips zitten vaak in het juist níét kiezen voor gemak, maar het gewoon zelf doen."
Doe-het-zelf
"Er zijn bijvoorbeeld een hoop oma's die vroeger gewoon zelf hun schoonmaakmiddelen maakten", weet ze. "Dat kun je nog steeds doen. Maar ook gewoon je eigen boterhammen smeren in plaats van alles maar onderweg te kopen. Minder kant-en-klaar en minder wegwerp. Oma deed niet aan wegwerp."
Ook werd er een stuk minder weggegooid. "Kleding werd hersteld of tweedehands gekocht. Sokken werden gerepareerd. Mensen waren überhaupt beter in dingen maken en repareren. En wat dacht je van het doormidden knippen van sponsjes? Dan kon je er langer mee doen."
Lamboo vindt dat het gezinshuishoudsboekje terug moet komen. "Daar wordt nu lacherig over gedaan, maar daar kunnen we zeker iets van leren. Werken met huishoudgeld en bijhouden wat je uitgeeft werkt goed als je wilt besparen." Ook zouden we weer kunnen beginnen met 'potjesdenken'. "Vroeger hadden ze een grote bak met voor elke kostenpost een andere gleuf waar je dan muntjes in kon doen. Aparte potjes voor de boodschappen, elektriciteit et cetera."
Gasloos stoven
Caro Niestijl heeft er haar eigen manier voor. Ze ontwikkelde de EcoStoof, een kist waarin je je eten kunt laten garen. Het idee: je kookt je ingrediënten kort en stopt ze daarna in de kist. Die is zo goed geïsoleerd dat de warmte erin blijft en je eten gaart zonder er energie aan toe te hoeven voegen.
Het is een tactiek die al honderd jaar oud is. "Tijdens de Tweede Wereldoorlog had je ook geen brandstof. Toen stimuleerde de overheid de hooikist: een grote kist waar je hooi, kranten of kussens in deed om 'm te isoleren. Zo konden mensen op een goedkope manier toch hun eten maken. "
De EcoStoof is een moderne uitvoering hiervan. "Het isoleren doen we met gerecyclede textielvezels. Maar het principe is hetzelfde: gasloos stoven. Je bespaart er ongeveer dertig procent energie mee. Alleen in het begin, als je je eten kort aan de kook brengt, heb je gas nodig."
Brandveilig
Hoelang het stoven duurt, verschilt per gerecht. "Als je aardappelen klaar wil maken is het een half uur. Rijst duurt uiterlijk drie kwartier. Maar de traditionele stoofgerechten met vlees kunnen wel drie uur duren. Het voordeel is wel dat je er niet bij hoeft te blijven. Je kunt gerust het huis verlaten als het eten in de kist zit."