Shopverslaafde vrouw die twee ton stal, eist baan terug of ontslagpremie
Een administratief medewerkster van een orthodontist, die binnen twee jaar 193.000 euro achterover drukte, eiste voor de rechter haar baan terug. Omdat zij een shopverslaving heeft, zou de diefstal haar niet zijn aan te rekenen.
In het geval dat de rechter het ontslag toch zou goedkeuren, claimde de vrouw een ontslagvergoeding en de uitbetaling van achterstallig vakantiegeld en haar tegoed aan vakantiedagen.
Naar eigen rekening
De inmiddels 31-jarige vrouw ging eind 2012 werken voor de orthodontiste. Een jaar later bleek zij voor 18.000 euro spullen te hebben gekocht met geld van het bedrijf. Haar werkgeefster ontsloeg haar toen niet, maar gaf haar nog een tweede kans als zij zich psychologisch zou laten behandelen.
Begin dit jaar ontdekte haar werkgeefster dat de administratief medewerkster sinds begin 2017 grote bedragen had overgeschreven naar haar eigen rekening. In totaal wist zij hiermee 193.000 euro te stelen.
Dat deed zij door betaalopdrachten klaar te zetten met namen van bekende leveranciers, maar met haar eigen rekeningnummer. Haar werkgeefster voerde die betalingen dan uit. Het gestolen geld gaf de vrouw naar eigen zeggen uit aan kleding, make-up en schoonheidsbehandelingen.
Shopverslaving
Nadat de werkneemster de diefstallen had toegegeven, werd zij geschorst en later op staande voet ontslagen. De vrouw pikte dit echter niet, en stapte naar de rechter om het ontslag aan te vechten. Volgens haar had zij als gevolg van haar persoonlijkheidsstoornissen en shopverslaving geen controle over haar impulsen en handelde zij niet uit vrije wil.
Ontslag goedgekeurd
Bij de kantonrechter in Amersfoort ving de stelende medewerkster echter bot. De rechter kwalificeert de diefstal wel degelijk als reden voor ontslag op staande voet.
De kantonrechter tekent aan dat het mogelijk is dat iemand door psychische stoornissen zodanig verslaafd is, dat haar handelen haar niet of in mindere mate moet worden toegerekend. Maar de medewerkster wist niet aannemelijk te maken dat dit bij haar het geval was.
Ook achtte de kantonrechter het onder de omstandigheden 'niet redelijk en billijk' als de stelende werkneemster een ontslagvergoeding zou ontvangen. Daarbij wees hij erop dat het onwaarschijnlijk is dat de vrouw het bedrag aan de orthodontist zal terugbetalen. Het tegoed aan vakantiegeld en vakantiedagen mag de orthodontist verrekenen met de schadeclaim op de medewerkster.
Kostbare materialen
Advocate Martine Lem van de orthodontiepraktijk zegt blij te zijn met de uitspraak. "In de eerste plaats is het opmerkelijk dat iemand die twee ton steelt, vervolgens een advocaat in de arm neemt om haar ontslag aan te vechten. Dat zal toch niet zijn betaald met het gestolen geld?"
De advocate zegt ook verbaasd te zijn dat de administratief medewerkster zoveel geld achterover wist te drukken. "Het was gespreid over langere tijd, met namen van bekende leveranciers. Bovendien zijn materialen voor een orthodontist kostbaar."
Schade verhalen
Volgens haar is de zaak ' heel zuur' wegens het vertrouwen dat in de werkneemster werd gesteld. De orthodontist is inmiddels ook een juridische procedure gestart om de schade te verhalen. "De medewerkster zegt dat de twee ton is uitgegeven aan kleding en schoonheidsbehandelingen, maar dat lijkt ons wat veel. De werkneemster moet inzage geven in haar rekeningafschriften, dus wij gaan achter de laatste cent aan."
Advocaat Lucas Kruiswijk van de werkneemster kon vanmiddag nog geen toelichting geven.