Bijzondere arbeidsvoorwaarde

Eicellen invriezen op kosten van de baas: 'Alles voor personeel'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Koen van WeelEicellen invriezen op kosten van de baas: 'Alles voor personeel'
RTL

Een fiets van de baas, budget om te sporten of een thuiswerkvergoeding, dit soort secundaire arbeidsvoorwaarden kennen we wel. Sommige werkgevers gaan echter nog een stapje verder: ze vergoeden het invriezen van eicellen en vruchtbaarheidsbehandelingen.

Grote internationale bedrijven, zoals Uber, McKinsey en Salesforce bieden vergoedingen aan op het gebied van vruchtbaarheidsbehandelingen, ook in Nederland, ontdekte Nieuwsuur.

In Amerika vergoedt veertig procent van de grote werkgevers vruchtbaarheidsbehandelingen. Twintig procent vergoedt het invriezen van eicellen, waaronder Uber, Salesforce en McKinsey. Ook de Nederlandse vestigingen doen dat.

"We zijn er trots op dat we vrouwen niet alleen mentaal, maar ook financieel kunnen ondersteunen, al wordt er in ons Nederlandse kantoor sporadisch gebruikt gemaakt van deze mogelijkheid", zegt Teun Hermsen, Partner bij McKinsey in Amsterdam.

McKinsey biedt ook een geboorteverlof van 26 weken voor de (geboorte)moeders en 12 weken betaald verlof voor de partner. "We bieden aankomende ouders financiële hulp bij IVF trajecten wanneer dat nodig is en ondersteunen adoptie- en surrogaatouderschap op dezelfde manier." McKinsey wil hiermee talent aantrekken en behouden. Hermsen: "We zijn ervan overtuigd dat het hebben van een loopbaan bij ons bedrijf te combineren moet zijn met het krijgen en hebben van een familie."

Krapte op de arbeidsmarkt: deze werkgever betaalt je studieschuld
Lees ook

Krapte op de arbeidsmarkt: deze werkgever betaalt je studieschuld

Volgens Marc van der Meer, hoogleraar arbeidsmarkt, is het een nieuwe manier om mensen te trekken. "Er is een groot verloop, jonge medewerkers willen zich niet altijd lang binden", zegt hij tegen RTL Z.

Krappe markt

Al luidt er ook kritiek: zo zou er een bedrijfscultuur kunnen ontstaan waarin vrouwen zich aangemoedigd voelen het moederschap uit te stellen. Bedrijven doen er desondanks "alles aan om interessante mensen te behouden in deze krappe arbeidsmarkt", aldus Van der Meer.

Mag het juridisch gezien ook? "Als werkgever mag je je best een beetje bemoeien met de privésfeer van werknemers, zeker als een werknemer daarmee geholpen is", zegt Stefan Sagel, advocaat en hoogleraar arbeidsrecht.

Eigen invulling cao

Regels over arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in cao's: als er sprake is van een zogenoemde minimum cao mag de werkgever daar met extra's nog een eigen invulling aan geven. Dan mag je dus bijvoorbeeld toevoegen dat eicellen invriezen vergoed wordt.

Sagel: "Als er sprake is van een standaard cao mag dat niet." Die cao kun je namelijk niet zelf aanpassen.

Of bedrijven voorwaarden mogen stellen aan de vergoedingen, hangt af van die eisen die ze daaraan stellen. "Het kan redelijk zijn om te zeggen: je moet hier minstens vier jaar werken voor die vergoeding. Vertrek je eerder, dan moet je er wat van terugbetalen", zegt Sagel.

"Maar als je zegt: je mag de komende vijf jaar niet zwanger worden, dan kun je op je Hollandse klompen aanvoelen dat dat de toets van het arbeidsrecht niet haalt.

Niet duidelijk

Of de bedrijven die toets halen is overigens niet overal duidelijk, de meesten geven geen details over hun voorwaarden. Alleen Salesforce zegt die voorwaarden juist niet te stellen.

"We vragen niet aan medewerkers om bijvoorbeeld nog minstens 24 maanden bij Salesforce blijven werken", zegt Nikki Brouwer, hr-manager Benelux tegen Nieuwsuur.

Lees meer over
UberMcKinseySalesforce.comArbeidsmarktArbeidsrechtLink in bio