Vraag naar vogelhuisjes stijgt: zorgen voor biodiversiteit en gezelligheid
Vogelhuisjes zijn in. Zowel hobbymakers als een groter bedrijf als Esschert Design met een omzet van 80 miljoen euro zien de verkoop stijgen. "Mensen willen een gezellige tuin en daar hoort een vogelhuisje bij. Bovendien dragen vogels in je tuin bij aan meer biodiversiteit."
Breus Luttikhuisen begon vijf jaar geleden met het maken van vogelhuisjes, ook wel nestkastjes genoemd. "Om niet de hele dag bij de vrouw thuis te zitten", grapt hij in zijn schuur terwijl hij een vogelhuisje in aanbouw in zijn hand neemt.
Hobby
De teller staat inmiddels op 300. "In het begin gaf ik ze weg en toen ging het lopen. Eerst bood ik ze via een viswinkel aan, maar sinds onze verhuizing naar Lochem werk ik samen met een poelier en dat loopt goed."
Luttikhuisen verkocht in een paar weken 35 exemplaren en de vraag blijft stijgen. "Een vogelhuisje maken kost me anderhalf uur, maar het is maar een hobby. Ik doe rustig aan, het moet niet op werk gaan lijken."
Luttikhuisen groeide op op een boerderij en heeft altijd veel tijd in de natuur doorgebracht. "Ik houd van vogels. Het is heel leuk om vogels te zien vliegen en naar hun nestjes te zien gaan."
Niche
Arend Mosterd van Esschert Design deelt deze voorliefde voor vogels met Luttikhuisen. "Ik heb altijd veel vogels gekeken en ben op een gegeven moment zelf vogelhuisjes gaan timmeren in de schuur", legt hij uit.
"Vogelhuisjes ophangen is minder passief dan alleen kijken naar vogels. Je geeft ze nestgelegenheid."
Samen met zijn broer Gerard begon Arend vanuit deze gedachte in 1993 Esschert Design en ontwikkelden ze vogelhuisjes en andere artikelen voor vogels in de tuin. "Dat was toen heel niche. Onze producten lagen eerst bij dierenspeciaalzaken en tuincentra", vertelt Mosterd.
"Uiteindelijk werden ze ook opgenomen in het assortiment van cadeauwinkels en nu verkopen grootwinkelbedrijven als de Praxis, Blokker en Kruidvat ze ook."
Tachtig miljoen omzet
Gerarda Westerhuis, sectoreconoom Retail en Leisure van ABN Amro, onderschrijft de trend, die Mosterd schetst. "De consument is heel erg uit op gemak. De retailer speelt daarop in door dicht bij de wensen van de klant te zitten", aldus Westerhuis.
"Er werd 20 jaar geleden meer vanuit het eigen product gedacht. Winkels als Action zijn erg opgekomen de laatste jaren. Die hebben een breder aanbod en zoeken ook naar dergelijke producten als vogelhuisjes."
Gerard en Arend boeren goed met de tuinproducten van Esscher Design. Het bedrijf uit Enschede is in zeventig landen actief en rekent dit jaar op een omzet van 80 miljoen euro, een verdubbeling sinds 2018.
"Vogelhuisjes, voederhuisjes en voer doen samen ruim meer dan tien miljoen euro. We verkopen dit jaar ongeveer 5 miljoen pakjes voer, een miljoen voederhuisjes en meer dan een half miljoen vogelhuisjes", rekent Mosterd voor. "Jaarlijks hebben we een groei van tussen de tien en twintig procent."
Biodiversiteit
Volgens Westerhuis van ABN is de groei goed te verklaren. "Een deel van de consument heeft steeds meer oog voor duurzaamheid en biodiversiteit. Een vogelhuisje ophangen is een mooie en makkelijke manier om iets extra's te doen. Tegels wippen, waar tuintegels worden vervangen door groen, past ook in die trend."
Mosterd ziet inderdaad dat mensen steeds meer voor duurzaamheid en biodiversiteit gaan. "Tel hierbij de trend van meer gezelligheid in de tuin en de basis van ons succes is verklaard."
Esschert Design kreeg in 2018 Bolster Investment Partners aan boord. "We zijn heel enthousiast begonnen, maar waren in de beginjaren niet erg professioneel. De retail is sindsdien erg geprofessionaliseerd", legt Mosterd uit.
"Als leverancier moet je aan steeds hogere eisen voldoen. Om toekomstbestendig te blijven, hebben we schaalgrootte nodig. Met de investering van Bolster hebben we in 2018 Garden Life in Denemarken overgenomen en een jaar later Nnice in eigen land."
Speciale dakpannen
Mosterd denkt met Esschert Design nog maar aan het begin te staan. Volgens hem komt er de komende jaren veel meer aandacht voor biodiversiteit en duurzaamheid in de tuin.
"Ik verwacht dat er met het bouwen van huizen en het inrichten van tuinen rekening gehouden moet worden met biodiversiteit. Denk hierbij aan gemeentevoorschriften voor speciale dakpannen waar gierzwaluwen onder kunnen nestelen. En ik sluit regels voor je tuin ook niet uit."
Zelf heeft Mosterd zes vogelhuisjes in zijn tuin hangen. "Ik heb verschillende soorten nestkastjes voor verschillende vogels zoals koolmezen en pimpelmezen. Je kunt niet twee dezelfde vogels naast elkaar zetten. Dat gaat niet goed."