Tien jaar na de Mohammed-cartoons: een overzicht
Het is 2005 als de Deense krant Jyllands-Posten spotprenten van de profeet Mohammed publiceert. De serie leidt tot heftige wraakacties. Een overzicht van de afgelopen tien jaar:
September 2005: De grootste krant van Denemarken, Jyllands-Posten, publiceert twaalf satirische cartoons waarop de profeet Mohammed wordt afgebeeld. De bekendste cartoon is die van Kurt Westergaard. Daarin draagt Mohammed een op een bom lijkende tulband met brandende lont.
Januari 2006: Na drie maanden zorgt het nieuws over de cartoons in de moslimwereld voor ophef. Diverse landen boycotten Deense producten. Saoedi-Arabië roept zijn ambassadeur terug uit Denemarken. Libië sluit de ambassade in Kopenhagen helemaal. De Deense zuivelgigant Arla zegt gevolgen van de boycot te merken. In Gaza-stad vallen gewapende mannen het kantoor van de Europese Unie binnen. Ze eisen excuses voor de cartoons. De hoofdredacteur van Jyllands-Posten zegt in een verklaring excuses aan te bieden aan alle moslims die zich gekrenkt voelen door de cartoons.
ZIE OOK: Kurt Westergaard over aanslag op Charlie Hebdo: 'Angstaanjagend'
Februari 2006: Woedende moslims steken de Deense en Noorse ambassades in de Syrische hoofdstad Damascus in brand. In Libanon wordt het Deens consulaat in brand gestoken. Er vallen tientallen doden bij betogingen en protesten in het Midden-Oosten en Afrika. Kranten in Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje drukken de karikaturen opnieuw af, wat leidt tot heftige protesten. De Franse president Chirac veroordeelt het tijdschrift Charlie Hebdo voor het opnieuw afdrukken.
Heftige protesten bij de Deense ambassade in Damascus
Februari 2008: Drie moslims plannen een aanslag op cartoonist Westergaard. De Deense politie weet die te voorkomen en arresteert de drie. Als steunbetuiging publiceren diverse Europese kranten opnieuw de cartoons.
Juni 2008: Een zware bomaanslag op de Deense ambassade in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Terreurgroep al-Qaeda claimt de aanslag, waarbij zeker vijf mensen om het leven komen. Het is een reactie op het hernieuwd afdrukken van de Mohammed-cartoons.
De dader pleegde de aanslag op de Deense ambassade met een autobom.
Januari 2010: Een Somaliër die banden onderhoudt met terreurnetwerk al-Shabaab dringt in de nacht van 1 januari 2010 het huis van cartoonist Kurt Westergaard binnen. Hij is gewapend met een mes en een bijl. Westergaard vlucht naar een beveiligde badkamer en waarschuwt met een noodknop de politie.
Maart 2010: De Ierse politie arresteert zeven mensen die een aanslag beramen op de Zweedse cartoonist Lars Vilks. Naar aanleiding van deze arrestaties publiceerden drie Zweedse kranten diezelfde dag nog een gewraakte spotprent van Vilks waarop de profeet Mohammed afgebeeld staat als een hond.
ZIE OOK: Profiel Deense schutter: steeds vaker en verder van het rechte pad
September 2010: Een Tsjetsjeense Belg die een bombrief naar de redactie van Jyllands-Posten wil sturen, wordt opgepakt. De bom gaat per ongeluk af in zijn hotel als de man het explosief in elkaar zet.
September 2011: De Noorse politie pakt een man op die cartoonist Westergaard zou willen vermoorden. Westergaard is dan al enkele dagen in Oslo, maar breekt zijn bezoek direct af. In het huis van de verdachte vindt de politie automatische wapens en explosieven.
Januari 2015: Bij aanslagen in Parijs komen 17 mensen om het leven. De meeste doden vallen bij Charlie Hebdo. Naar aanleiding van de bedreiging van Deense journalisten door extremisten, plaatste het blad in 2006 ook een spotprent over de profeet Mohammed.
Februari 2015: Een 22-jarige Deen opent het vuur op een cultureel centrum in Kopenhagen, waar de Zweedse cartoonist Lars Vilks zal spreken over de vrijheid van meningsuiting. Een bezoeker komt om het leven. De schutter vermoordt 's nachts een beveiliger bij een joodse synagoge.
Kogelgaten bij het cultureel centrum