Massadonor Jonathan Meijer spant rechtszaak aan tegen Netflix om documentaire
De Nederlandse 'massadonor' Jonathan gaat een rechtszaak aanspannen tegen Netflix. Hij wil dat het streamingplatform de over hem gemaakte documentaire 'The Man with 1000 Kids', offline haalt. Dat zei hij dinsdagavond in de talkshow 'Eva' op NPO 1.
"Alles wat daarna komt, is speculatie"
Volgens de spermadonor beschadigt de film hem, de donorkinderen en hun ouders. Aan tafel bij Eva Jinek zei hij onder meer dat de documentaire niet is gebaseerd op cijfers en dat er geen goede achtergrondcheck is gedaan. Hij ontkende dat hij 3000 kinderen zou hebben verwekt, zoals in de documentaire wordt gesteld, maar dat het om 550 kinderen gaat. "Alles wat daarna komt, is speculatie", aldus Jonathan.
Vorig jaar stond hij zelf voor de rechter, die oordeelde dat hij moest stoppen met het verstrekken van zijn sperma. Volgens de rechtbank had Jonathan gelogen over zijn spermadonaties. Hij zei tegen mensen die gebruik wilden maken van zijn donatie dat hij maximaal 25 donorkinderen had, het maximumaantal dat individuele klinieken hanteren voor spermadonoren.
De zaak was aangespannen door Stichting Donorkind. De massadonatie is gevaarlijk voor de gezondheid van de kinderen en slecht voor hun welzijn, zegt de stichting. Zo kunnen donorkinderen later in hun leven zonder dat ze het weten een kind krijgen met iemand die genetisch hun halfbroer- of zus is, wat ook weer schadelijk kan zijn voor hun nageslacht.
Jonathan zei dinsdagavond dat hij in 2019 is gestopt met doneren, behalve aan families die nog een tweede of derde kind van hem willen. Door een rechtszaak aan te spannen tegen Netflix, wil hij 'de kinderen beschermen tegen de lust van de media om hier een soort spektakel van te maken', zo klonk het.
Advocaten Gerard Spong en Peter Plasman achten de zaak tegen Netflix 'volstrekt kansloos', zo hebben ze aan Eva laten weten. Volgens hen dient de documentaire een maatschappelijk belang, omdat toekomstige wensouders op de hoogte worden gesteld van de massadonor. Netflix zou gedegen onderzoek hebben gedaan met genoeg niet-anonieme bronnen. Ook mocht Jonathan een reactie geven, maar dat wilde hij niet. "Ik wil niet meewerken aan zo'n schimmig bedrijf", zei hij daarover. "Ik kan zelf alles delen op mijn YouTube-kanaal."