LHBTIQ+

Petitie tegen regenboogtrap op school: 'Kinderen willen er niet meer over'

·Aangepast:
© Gerrit Komrij CollegePetitie tegen regenboogtrap op school: 'Kinderen willen er niet meer over'
RTL

Je ziet 'm op vlaggen, zebrapaden en trappen. De regenboogvlag zou het symbool moeten zijn voor acceptatie, maar lijkt de laatste tijd ook voor verdeling te zorgen. Zo zijn ouders in Winterswijk een petitie gestart tegen de regenboogtrap die op de middelbare school van hun kinderen te zien is. "Dit zorgt voor een onveilig gevoel bij leerlingen."

Het gaat om de centrale trap in de hal van het Gerrit Komrij College, waar alle leerlingen overheen moeten. De directie wilde ermee laten zien dat iedereen op school geaccepteerd wordt.

Maar in plaats daarvan leidt de trap tot pesterijen en weigeren kinderen om eroverheen te lopen. Een aantal ouders is een petitie gestart om de oude 'neutrale trap' terug te krijgen. Ze vinden dat de regenboog aan hun kinderen wordt opgedrongen.

Kokcü weigert regenboogband, voorzitter Feyenoord spreekt over leerproces
Lees ook

Kokcü weigert regenboogband, voorzitter Feyenoord spreekt over leerproces

Loes ten Dolle, raadslid van D66 Winterswijk, is fel tegen de petitie. "Leerlingen voelen zich nu júíst geïntimideerd", zegt ze tegen Editie NL. "Er zijn kinderen die niet meer over de trap durven lopen."

"Natuurlijk mag je een petitie starten, ik vind vrijheid van meningsuiting belangrijk. Het gaat me er ook helemaal niet om of je voor of tegen homoseksualiteit bent. Maar dit zorgt voor polarisatie en een onveilig gevoel bij kinderen. Daar maak ik me echt zorgen over."

Meer weerstand tegen regenboog

Het is niet de eerste keer dat inclusieve initiatieven op weerstand kunnen rekenen. Zo is een GroenLinks-raadslid uit Oosterhout uit de fractie gestapt omdat hij de aanleg van een regenboogzebrapad niet wilde steunen. In een studentenflat in Amsterdam zijn vermoedelijk regenboogvlaggen in de brand gestoken. En in het Zeeuwse Tholen is een gekleurd zebrapad beklad.

"Je ziet in algemene zin dat het thema LHBTIQ+ weer controversieel wordt", zegt Laurens Buijs, sociaal wetenschapper aan de UvA. "Het wordt onderdeel van een cultuurstrijd en dat is pijnlijk. De verworvenheden staan weer op het spel."

Twee kampen

De polarisatie komt volgens hem van twee kanten. "Er is een conservatieve stroming met een sterke kritiek op 'wokeness'. Aan de andere kant zie je een progressieve beweging die aan het radicaliseren is. Jongeren die zelf hun persoonlijk voornaamwoord en gender willen kunnen bepalen. Die twee kampen houden elkaar in de dubbele houdgreep."

Het Gerrit Komrij College laat aan Editie NL weten volgende week met de boze ouders in gesprek te gaan.

Lees meer over
Editie NL Link in bioMiddelbare schoolLhbtiWinterswijk